Embereket keresnek a Marsra

Vágólapra másolva!
Rövidesen megkezdi az űrhajósjelöltek kiválasztását a Mars One nevű holland nonprofit társaság, amelynek célja, hogy 2023-ra eljuttassa az első telepeseket a vörös bolygóra.
Vágólapra másolva!

A Mars One felhívása szerint "bármely földlakó" jelentkezhet a programba, ha elmúlt 18 éves. Felső korhatár nincs. A jelentkezőktől elvárt képességeket (kiváncsiság, kreativitás, alkalmazkodóképesség és hasonlók) a program honlapján tették közzé.

A kiválasztási folyamat 2013 első felében kezdődik, ennél pontosabbat még nem lehet tudni. Ennek ellenére már több mint ezer olyan levél érkezett a Mars One-hoz, amelynek feladói a Marsra szeretnének menni - annak ellenére, hogy a jelenlegi tervek szerint a "jegy csak az odaútra szól" majd. A program honlapján azt ajánlják, hogy aki nem akar lemaradni a hivatalos jelentkezésről, iratkozzon fel egy hírlevélre (astronaut application newsletter).

Forrás: [origo]
Ilyet sem látni gyakran

A kiválasztási folyamatot egyébként egy globális tévéshow keretében tervezik (sokak szerint ez a program igazi mozgatórugója), amelyben a nézők is szavazhatnak majd (például kellemetlenkedő szomszédjukra). Összesen 6 négyfős csapatot állítanak össze a szavazatok alapján. Az első csapat 2022-ben startolna, egy nyolcéves kiképzés után (a többi csapat pedig kétévenként követné az elsőt). Még 2016-ban eljuttatnának a Marsra egy ember nélküli űrhajót is, amely a 2023-ban érkező első telepesek felszerelését, járműveit és lakóegységeit szállítaná.

A Mars One bemutatkozó kisfilmje

A szervezet becslései szerint az első négy ember Marsra juttatása körülbelül 6 milliárd dollárba fog kerülni. Mindenkinek önszántából kell úgy döntenie, hogy örökre elhagyja a Földet. A felkészülés közben bármikor, sőt még az utolsó pillanatban is meggondolhatják magukat.

A kétévenként gyarapodó kolónia a tervek szerint fokozatosan válik önfenntartóvá. Eleinte csak oxigént és vizet fognak előállítani, de már az első négyes visz magával egy hordozható üvegházat, amiben növényeket termesztenek majd. 2033-ra már összesen huszan élnének a bolygón, amikor a NASA jelenlegi tervei szerint az első amerikai űrhajósok odaérnének (ők azonban nem szállnának le, hanem csak visszahoznák a korábban robotok által gyűjtött mintákat).

Forrás: Mars One
Így nézhet majd ki az első kolónia a Marson

Az első űrhajósok közül ketten alapos orvosi képzésben fognak részesülni, hogy a körülményekhez képes megfelelő orvosi ellátást tudjanak biztosítani. Abban az esetben, hogy ha valaki elhalálozik, akkor a földihez hasonló temetési szertartásban fog részesülni, és elhamvasztják.

Az életre szóló utazás több kérdést felvet. A Mars One szerint az elkövetkezendő 20 évben csak egyirányú utazással lehet embert juttatni a Marsra, ugyanakkor nem zárják ki azt sem, hogy később megoldható lesz a visszaút. Sőt úgy vélik, hogy ha a bolygó már benépesült, akkor ott helyben meg lehet építeni a Földre tartó rakétát. Szerintük amúgy nem jelent problémát, hogy most még nem megoldott a visszaút, mert annak idején az európaiak is úgy indultak Ausztráliába vagy Amerikába, hogy sosem térnek vissza, mert nem engedhették meg maguknak a visszautat.

A Mars One 2011 elején alakult, és több repüléssel és űrkutatással foglalkozó cég, például a SpaceX, a Paragon Space Development és a Surrey Satellite Technology támogatását is megnyerte az expedícióhoz. Olyan emberek támogatják őket, mint az 1999-es fizikai Nobel-díjas Gerardus 't Hooft, a holland űrtársaság elnöke, Gerard Blaauw, és Paul Römer, a Big Brother valóságshow kitalálója is. Römert szándékosan vonták be a programba, a cég ugyanis minden idők legnagyobb médiaeseményének tervezi az egész expedíciót. Az asztronauták kiválogatásától kezdve, a kiképzésükön át, egészen a marsi mindennapjaikig egész életük a kamerák kereszttüzében zajlana, a világ szeme láttára.