Még a hajók fényei is látszanak a világűrből

Korea, fények, hajók
Vágólapra másolva!
Az éjszakai Földet pásztázó műhold felvételein néhol lakatlan területeken is láthatóak fények, melyek erdőtüzeket vagy akár hajókat is jelezhetnek.
Vágólapra másolva!

Az éjszakai városfények jól jelzik a sűrűn lakott területeket, de nem ez a helyzet a Koreai-félsziget esetében. Míg Dél-Korea a 49 millió lakosával fényárban úszik, addig a nagyjából feleakkora népességgel rendelkező Észak-Korea teljes sötétsétbe burkolózik. A koreai háborút követően a két állam 1953-ban tűzszünetet kötött, és ezt követően a fejlődő Dél-Korea messze lehagyta Észak-Koreát - az egy főre jutó bevétel körülbelül tizenhétszerese az észak-koreainak. Az elektromos áram termelésében dél globálisan a 12. helyen áll (fogyasztásban a 10.), míg észak csupán a 71. (fogyasztásban pedig 73.).

Forrás: NASA
A Koreai-félsziget, mellette fehér keretben a hajók fényei láthatók

A NASA és a Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézet (NOAA) által közösen működtetett Suomi NPP műholdat a Föld légkörének halvány ragyogásának lefotózásához a korábban használatosaknál jóval kifinomultabb infravörös radiométerrel szerelték fel. A VIIRS nevű eszköz olyan érzékeny, hogy a Koreai-félsziget és Kína között található Sárga-tengeren még a hajók fényeit is észleli. A halászhajók közül sok a tengeri határvonal mentén sorakozik.

Forrás: NASA
A hajók fényei kinagyítva

A műhold felvételein Ausztrália lakatlan területein is láthatók fények, melyek zömében erdőtüzekről árulkodnak. A kompozit képet a műhold áprilisi és októberi felvételeinek egymásra helyezésével készítették. A fotón a partmenti városok mellett a kontinens belsejében nagyon sok világító folt látható, melyek csalókák, mert ezek a tüzek valójában nem egyszerre lángoltak.

Forrás: NASA
Áprilisban kilenc, októberben tizenhárom napig gyűjtötték az adatokat a képhez