Felkerült a netre a tízparancsolat

holt-tengeri tekercsek
Vágólapra másolva!
Eddig a világon csak 5 ember érhetett hozzájuk, mostantól viszont bárki megtekintheti az interneten a tízparancsolatot és a Teremtés könyvének részleteit (is) tartalmazó holt-tengeri tekercseket, amelyek között ott vannak a világ legrégebbi ismert bibliai kéziratai is.
Vágólapra másolva!

A holt-tengeri tekercsek ősi, több mint 2000 évvel ezelőtti kéziratok, ezek között vannak a bibliai szövegek legrégebbi ismert kéziratai. A tekercsek digitalizálása egy évvel ezelőtt kezdődött. Az Izraeli Régészeti Hivatal és a Google együttműködésével mostantól a Holt-tengeri tekercsek újabb darabjai is elérhetőek lesznek egy digitális könyvtárban (Leon Levy Dead Sea Scrolls Digital Library).

Forrás: Israel Antiquities Authority

A deadseascrolls.org.il oldalon összesen több mint 5000 fotó látható. A szabad szemmel láthatatlan részleteket is bemutató felbontásban tanulmányozhatják többek között a tízparancsolatot és a Teremtés könyvének részleteit is. A látogatókat emellett részletes információk várják 900 tekercsről, az eligazodásban pedig egy interaktív felület segíti őket.