Így néztek ki az igazi hobbitok

Vágólapra másolva!
Az ősmaradványok alapján egy ausztrál kutatónő rekonstruálta az indonéziai Flores-szigeten élt, hobbitoknak becézett emberfaj arcvonásait.
Vágólapra másolva!

2003-ban egy ausztrál és indonéz antropológusokból álló kutatócsoport rendkívül érdekes leletre bukkant. Az indonéziai Flores sziget Liang Bua barlangjában egy 18 000 éves, törpe emberelőd maradványait ásták ki. A lelőhely nyomán tudományosan LB1-nek nevezett emberelőd magassága csupán egy méter körüli volt, tömege 30 kilogramm, agytérfogata pedig a modern emberének csupán egyharmada (nagyjából 400 köbcentiméter) lehetett. Emiatt igen meglepő, hogy a csontok mellett igen kifinomult kőeszközöket találtak - ezt mai tudásunk szerint egy ilyen, agytérfogat tekintetében csimpánzhoz hasonló élőlény nem tudta volna elkészíteni.

A felfedezők hamar ráragasztották az új embercsoportra a J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura eposzából jól ismert hobbit elnevezést. A lelet besorolásáról és az emberi evolúcióban betöltött szerepéről jószerivel a felfedezése óta folyik a vita. Abban azonban a legtöbb kutató egyetért, hogy külön fajról van szó, amelynek a Homo floresiensis nevet adták.

Susan Hayes, az ausztrál Wollongong Egyetem arcrekonstrukcióval foglalkozó kutatónője az Ausztrál Archeológiai Társaság éves kongresszusa előtt mutatta be a faj egyik női egyedének rekonstruált arcát.

University Wollong
Az arcrekonstrukció folyamata

Dr. Hayes évek óta foglalkozik a krimisorozatokból (például a Dr. Csontból) is jól ismert arcrekonstrukcióval. Ehhez a koponya maradványait használja, amelyre kézimunkával és számítógéppel lépésről-lépésre "ráépíti" a lágy szöveteket, míg végül megjelennek a rég elhunyt személy arcvonásai.

A hobbit arcának rekonstrukciójához Hayes az Flores-szigeten talált egyik legjobb állapotban feltárt, nőnemű egyed koponyáját használta. Hayes rendkívüli kihívásként írta le az ősi emberszabásún végzett munkát.

"Kicsit hosszabb ideig tartott és több fejfájást okozott a munka, mint számítottam, de elégedett vagyok mind a módszertani megközelítéssel, mind a végeredménnyel" - mondta Hayes. "Túlzás lenne csinosnak mondani a hölgyet, de igen karakteres az arca."