Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet

Vágólapra másolva!
Szerda reggel egy több mint négy kilométer hosszú és két kilométer széles, földimogyoró formájú kisbolygó száguld el a Föld mellett. Az aszteroida nem jelent veszélyt bolygónkra.
Vágólapra másolva!

A Space.com űrkutatási hírportál beszámolója szerint a 4179 Toutatis katalógusjelű aszteroida szerdán 5 óra 40 perckor száguld majd el bolygónk mellett. A 4,46 kilométer hosszú, és 2,4 kilométer széles aszteroida a legnagyobb kisbolygók egyike, amelyek valaha megközelítették a Földet. A földimogyoróra emlékeztető aszteroidát 1934-ben észlelték először, de hivatalosan 1989. január 4-én fedezték fel, a 4179 Toutatis négyévente tér vissza a Föld közelébe. Az égitest megjelenése nem jelent veszélyt bolygónk számára, mivel legfeljebb hétmillió kilométeres távolságban - ez a Föld és a Hold távolságának tizennyolcszorosa - fogja megközelíteni a Földet.

Ez a távolság azonban már elég közelséget biztosít a kisbolygó megfigyeléséhez. A Slooh Space Camera weboldalán kanári-szigeteki és arizonai távcsövek segítségével valós időben bárki nyomon követheti az aszteroida útját az interneten keresztül. A Kanári-szigeteken lévő obszervatórium közép-európai idő szerint kedd este hétkor kezdi meg a megfigyeléseket. A közvetítés" szerdán hajnali kettőkor kezdődik, amelyet az arizonai teleszkóp segítségével élvezhetnek az érdeklődők angol nyelvű szakértői kommentár mellett. Űrkutatási szakemberek meggyőződése szerint az aszteroida szerkezetének megismerésével Naprendszer kezdeteiről tudhatnak meg információkat.