Egyedülálló felvétel egy ritka nagymacskáról

leopárd, felhős, ritka, film
Vágólapra másolva!
A világ egy legritkább nagymacskáját, a borneói ködfoltos párducot kapta lencsevégre egy biológus Malajziában.
Vágólapra másolva!

A borneói ködfoltos párducot (Neofelis diardi) korábban csak egy alkalommal, akkor is távolról sikerült lefilmezni 2010-ben. A fajt 2007-ben, genetikai vizsgálatok révén különítették el a szárazföldön élő ködfoltos párductól (Neofelis nebulosa).

http://www.youtube.com/embed/tAGeONFWpZY?rel=0

Hokkannen a Danum-völgyben találkozott a fiatal nőstény párduccal

A mostani felvételeket Jyrki Hokkanen természetfilmes készítette idén augusztusban a borneói Danum-völgyben. Hokkannen a BBC-nek elmondta, hogy először csak egy villogó szempárt vettek észre, majd az állat hirtelen eltűnt az erdőben. A csapáson haladva arra számítottak, hogy a nagymacska már továbbállt, de aztán egyszer csak újból meglátták a fák között.

A ködfoltos párducok védelmével foglalkozó Fernando Najera szerint megjelenése és szemfogainak mérete alapján az állat egy fiatal, körülbelül 1,5 éves nőstény lehetett.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján Borneón és Szumátrán folyik a legintenzívebben az erdőpusztítás, ezért nagyon bizonytalan a borneói ködfoltos párduc jövője. A szervezet vörös listáján a faj sebezhető besorolást kapott, és becslések szerint kevesebb mint 10 ezer példánya él.