Visszatemetik a Gladiátor ősét

Vágólapra másolva!
Veszélyben van egy régi római hadvezér pompás síremléke. Olasz régészek azért szeretnék ismét betemetni a helyszínt, mert nincs pénzük a megóvására.
Vágólapra másolva!

Az egykori római hadvezér, Marcus Nonius Macrinus nemcsak nagy győzelmeket aratott Marcus Aurelius császár idején (Kr. u. 161-180 között), hanem konzuli rangot is elért. Macrinus Kr. u. 138-ban született a mai Bresciában, Észak-Itáliában. Már Marcus Aurelius elődjénél, Antoninus Pius idején (Kr. u. 138-161) bekerült a római hadseregbe. Később Marcus Antonius egyik kedvenc tábornokává lépett elő.

Macrinus sorsa inspirálta a Russell Crowe főszereplésével gyártott Gladiátor című filmet is. Ám a film főszereplőjével ellentétben Macrinusból nem lett rabszolga-gladiátor Marcus Aurelianus halála után, hanem nagy gazdagságban élt Rómában élete végéig, és aztán pompásan is temették el. (A film amúgy sem törekszik a történelmi hűségre, aki látta a Gladiátort, annak ezt amúgy sem kell magyarázni.)

Forrás: AFP/Andreas Solaro

A valóságban élt Macrinus sírját négy éve találták meg Rómában (lásd a képeken). A márvány emlékmű azonban romos állapotban van, és az ókorban Tiberisnek, ma Teverének nevezett folyó partján sok káros hatásnak van kitéve. Az egykori via Flaminia mentén elhelyezkedő sír az elmúlt 20-30 év egyik legnagyobb régészeti felfedezésnek számított Rómában a Discovery News beszámolója szerint.

Minthogy azonban nincs pénzük, az olasz régészek most inkább ismét befednék az emlékhelyet, mert az összedőlt, felszínre került márványoszlopok nem bírnának ki egy újabb telet konzerválás nélkül. Az emlékhely oszlopai még az ókorban összedőltek az áradások miatt. Ám a vésetek, feliratok és a frízek jó állapotban maradtak meg a helyszínen, a Tiberis iszapjának konzerváló hatása következtében.

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Római hivatalnokok eredetileg azt tervezték, hogy a környéket egy új régészeti parkként helyreállítanák, de a kevés közpénz és a magánadományok elmaradása miatt most már nem tehetnek mást: visszatemetik az emlékeket. Erről Mariarosaria Barbera, Róma régészeti főfelügyelője nyilatkozott a La Repubblica című olasz napilapnak.

Forrás: AFP/Andreas Solaro