Nagy vulkánkitörést várnak Japánban

Vágólapra másolva!
Az egyre gyakoribb földrengések és a magma felgyülemlése miatt kutatók szerint reális az esélye, hogy a közeljövőben jelentős vulkánkitörés következzen be Japánban - írta az Aszahi Simbun japán napilap hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az Uconomijai Egyetem szakértői szerint jelenleg 110 aktív tűzhányó van Japánban, amelyek közül húsz - köztük a szent hegynek számító Fudzsi - aktivitása nagymértékben megnövekedett a 2010-es, 9-es erősségű földrengést követően.

Az elmúlt évszázadokban hasonló erősségű rengések világszerte számos vulkánkitöréshez vezettek, amelyek jellemzően a földmozgást követő években következtek be.

Nakamura Joicsi, az egyetem professzora elmondta: már egy évszázada nem volt jelentős kitörés a szigetországban. Arra lehet következtetni, hogy olyan nagy mennyiségű magma gyűlt össze a felszín alatt, ami a jövőben elkerülhetetlenül felszínre tör.

A legutóbbi súlyos kitörés 1914-ben következett be Japánban. Akkor olyan hatalmas mennyiségű láva szabadult ki a Szakuradzsima-vulkánból, hogy az földnyelvet alkotott a kis szigeten elhelyezkedő tűzhányó és egy közeli félsziget között, a vulkáni hamut pedig több mint ezer kilométerre is észlelni lehetett.

Korábbi, részletes összeállításunkban arról írtunk: eddig nem volt rá példa a modern kori történelemben, hogy egy heves, nagy térfogatú vulkáni hamuanyagot szolgáltató tűzhányókitörés történt volna egy nagy népsűrűségű terület közvetlen közelében.