Zátony lehetett a kísértetsziget

Vágólapra másolva!
Egy új-zélandi kutató szerint megoldódott a nagy atlaszokban szereplő, de a megadott helyen fellelhetetlen dél-csendes-óceáni sziget rejtélye.
Vágólapra másolva!

Shaun Higgins, az aucklandi múzeum munkatársa hétfőn közölte: szerinte egy bálnavadász hajó rosszul állapította meg 1876-ben a sziget koordinátáit. A Sandy-sziget néven szereplő sziget a Korall-tengeren, félúton Ausztrália és Új-Kaledónia francia tengerentúli terület között látható a Google Earth térképén. A referenciának számító The Times Comprehensive Atlas of The World Sable-sziget néven azonosítja.

Forrás: Google Maps

A sziget a tengerészeti térképeken is szerepel. A felkutatására idén ősszel indult ausztrál szakemberek azonban nem találták a megjelölt helyen.

Shaun Higgins a levéltárakban kezdett el kutakodni magyarázat után. A szigetet a Velocity nevű bálnavadászhajó jelezte először - mondta el a kutató az ABC rádiónak. A hajó kapitánya nagy szirtzátonyokról és néhány homokszigetecskéről tett említést.

A kutató szerint téves lehetett a bálnavadászhajó megállapítása. Vagy egy azóta elsüllyedt zátonyt észleltek, vagy tévedtek a helyét illetően. "Csak egy akkor feljegyzett pontunk van a térképen, amelyet azóta újra és újra átmásoltak" - mondta.