Torzított fejű halottakat tártak fel Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Lefejezett katona és deformált koponyájú előkelők sírjaira bukkantak Bulgáriában. A temetőre egy Romániába vezető gázvezeték előkészítésekor találtak rá.
Vágólapra másolva!

A sírokra Marten településének közelében, Észak-Bulgáriában bukkantak a Dejan Dragoev vezette ruszei régészek - írja a novinite.com.

A sírok a trák időktől az első bolgár királyság (cárság) idejéig tartó időszakban keletkeztek. (Kr. u. 681-ben alapították az első bolgár államot a mai Bulgária területén.) A legrégebbiek a Kr. e. 5-4. századból valók. Az egyik sírban egy lefejezett ember nyugszik, akinek az öléhez rakták a fejét. Másokat arany és ezüst tárgyakkal vagy kutyáikkal együtt temettek el.

Juhász Péter kutató 1983-as tanulmánya szerint az államalapító bolgár-törökök és a honfoglaló magyarok totemizmusában fontos szerepet játszhattak a kutyák és a farkasok, ezt későbbi, középkori leírások is megerősítik. A kutya szót a bolgárban és a magyarban is hasonlóan ejtik: kucse, illetve kutya - de a nyelvészek szerint a szó eredete bizonytalan mindkét nyelvben, akár iráni - talán mindkét nyelvben - vagy finn-ugor (a magyarban) is lehet.

A Marten mellett feltárt temetőben egyes csontvázakhoz deformált koponyák tartoztak. Ennek oka az, hogy az első bolgár cárság idején az előkelőség jele volt, ha valakinek deformált koponyája volt. A kisgyerekek fejét pántokkal szorították, hogy megváltoztassák koponyájuk alakját, ezzel is jelezve nemességüket és magas társadalmi rangjukat.

A sírokban megmaradt néhány római kori emlék is, kerámiák és üvegek is előfordulnak bennük. A trák sírok, amelyek a legkorábbiak, azt jelzik, hogy Marten mellett is létezett egy olyan trák település, amelyet eddig nem ismertek a régészek.