Még láthatták a dinoszauruszok a legnagyobb kanyont

Grand Canyon
Vágólapra másolva!
Hetvenmillió évvel ezelőtt kezdődött a Grand Canyon kimélyülése, állítja egy friss tanulmány. A Colorado Egyetem kutatói szerint a dinoszaurusz még láthatták a szurdok ősi formáját, mielőtt eltűntek a Föld színéről.
Vágólapra másolva!

Rebecca Flowers és Kenneth Farley professzorok már korábban is végeztek kutatásokat a Grand Canyonban, és már akkor is az általánosan elfogadottnál sokkal nagyobb számmal álltak elő. 2008-ban megjelent tanulmányukban állították, hogy a völgy keleti része mintegy 55 millió éves lehet.

A legszélesebb körben elterjedt elmélet szerint a kanyon kora 5-6 millió év. A földtudósok között azonban nagy vita van a Grand Canyon korát és fejlődését illetően. A legtöbben úgy vélik, hogy a hatalmas völgyszurdok fejlődéstörténete rendkívül bonyolult, az egyes részek nem egy időben formálódtak. Flowers és Farley a Science november 29-ei számában megjelent tanulmányukban most azt írják, hogy a kanyon nyugati részének kora 70 millió év. Ez azt jelenti, hogy még a 65 millió éve kihalt dinoszauruszok is láthatták.

Forrás: AFP

A Grand Canyon 446 kilométer hosszú és 6-29 kilométer szélességű völgyszurdok, mely legmélyebb pontján meghaladja az 1800 méter mélységet. A völgy nagy része a Grand Canyon Nemzeti Parkon belül fekszik, mely egyike volt az első nemzeti parkoknak az Amerikai Egyesült Államokban. Az évente mintegy ötmillió turistát vonzó kanyon a Colorado folyó felszínformáló munkájának köszönhető. A folyó néhány évmillió alatt átvágta magát a földtörténet mintegy kétmilliárd évnyi rétegén, feltárva az egyre idősödő kőzeteket. A völgy falai merőlegesen állnak, melyeken kitűnően tanulmányozhatóak a főként mészkő-, homokkő-, pala- és gránitrétegek, színeikkel is lenyűgözve a szemlélőt. A kanyon tulajdonképpen egy "nyitott földtörténeti könyv" a tudósok számára. Szépsége a világ hét természeti csodája közé emeli, és nem meglepő, hogy az őslakosok évszázadok óta szent vidékként tisztelik.

Forrás: AFP