Vágólapra másolva!
Közel százezer csillagból álló ékszerhez hasonlít az M72 jelű gömbhalmaz. A Tejútrendszerben lévő objektumot a Hubble-űrtávcső utólag feldolgozott, látványos felvételén mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

Az égbolt legszebb látnivalói közé tartoznak a Tejútrendszer nagyobb gömbhalmazai, melyek apró galaxisokra hasonlítanak. Több százezer csillag található bennük, amelyek a közös tömegközéppont körül keringenek. A gömbhalmazok igen idős képződmények, a Tejútrendszer születése környékén jöttek létre. Jelenleg közel 200 ilyet ismernek, de számuk eredetileg ennek akár a tízszerese is lehetett. Többségük azonban idővel felbomlott, és csillagaik elkeveredtek a Tejútrendszerben található többi égitesttel.

Forrás: NASA, ESA, Hubble, HPOW
Az M72 jelű gömbhalmaz felvételén jól megfigyelhető, hogy a gömbszimmetrikus csillagcsoportban az égitestek térbeli sűrűsége fokozatosan növekszik a centrum felé haladva. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, ESA, Hubble, HPOW)

Az M72 jelű objektum a Földtől mintegy 50 ezer fényév távolságra található. A becslések alapján közel 100 ezer csillagot tartalmaz, amelyek idős, a Napnál kisebb tömegű égitestek. A látványos képet a Hubble-űrtávcső rögzítette az Aquarius, azaz Vízöntő csillagképben látható gömbhalmazról.

Film a Tejútrendszer felépítéséről (NASA)