Irdatlan homokdűnék a Curiosity előtt

Vágólapra másolva!
Látványos felvétel készült Mars körüli pályáról a Gale-kráterben álló Curiosity környezetéről. A színes fotón a Mars-járóra váró hat kilométeres út látszik, az előtte tornyosuló homokdűnékkel.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE-kamerája újabb izgalmas felvételt készített a felszínen álló Curiosity roverről, végre színes látványként ábrázolva a leszállóhely térségét (fontos megemlíteni, hogy ez nem valódi színes, hanem hamisszínes kép, amely az emberi szemtől eltérő módon, viszont az anyagi összetétel-különbségeket felerősítve jeleníti meg a felszínt).

A képen jól látható, hogy a rover közvetlen környezete sárgás-halványvörös árnyalatú, vagyis a légkörből folyamatosan ülepedő porral borított. Azonban a Curiosity leszállása során fékezőrakétái egy néhány tucat méter átmérőjű területről elfújták a porborítást, így láthatóvá válik az alatta húzódó sötétebb színű kőzetréteg (a hamisszínes felvétel sávkiosztása miatt kékes árnyalatú foltként). Aprózódási folyamatok során ebből az alapkőzetből jöhetett létre a rovertől délre elhelyezkedő hasonló színű, délnyugat-északkelet irányban húzódó dűnesor anyaga is. Ennek összetételét a keringőegységek műszereivel még nem sikerült pontosan meghatározni, de a Curiosity minden bizonnyal kideríti majd. Az egyes dűnék néhány száz méter hosszúak, és néhány tíz méter magasak. Gördítse le az alábbi képet, és keresse meg a rovert, a homokdűnéket és az Aeolis-hegy rétegeit!

Forrás: NASA
A Curiositynek "lefelé" kell elindulnia, és a homokdűnéket megkerülve eljutni fő tudományos célpontjáig, az Aeolis-hegyig

A NASA 2012. augusztus 14-én (kedden) este tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Curiosity fedélzeti szoftverének frissítése sikeresen lezajlott az elmúlt napokban. Ennek eredményeként működőképessé vált a rover robotkarja és automatikus navigációs rendszere is, így hamarosan sor kerülhet első gurulási próbáira a Marson (a tervek szerint jövő kedden, lásd korábbi cikkünkben).

A korábbi szoftver-verzió számos előre beprogramozott feladatot tartalmazott, ám ezekre már nincs szükség: mostantól a teljes napi műveletsorozatot az irányítóközpont állítja össze és küldi el a járműnek - alapos ellenőrzés és földi tesztelés után.

Forrás: NASA
A rover külön képen is (nagyobb méretű változat itt)