Sérült kapszula miatt csúszik Baumgartner rekordugrása

red bull stratos, felix baumgartner, kapszula
Vágólapra másolva!
Műszaki okok miatt csúszik Felix Baumgartner rekordokat döntő ugrása, a második próbaugrás során ugyanis megsérült az osztrák pilótát levegőbe emelő speciális kapszula. A világűr határáról végrehajtott szabadeséses ugrás időpontját októberre halasztották.
Vágólapra másolva!

Felix Baumgartner második próbaugrását a tervezettnél magasabbról, 29 kilométeres magasságból hajtották végre, megvalósítva az emberiség történetének a Joe Kittinger által 1960-ban felállított világrekordot követő második legmagasabb ugrását. A 3 perc 48 másodpercig tartó zuhanás során a 43 éves osztrák ugró 864 kilométer/óra sebességet ért el. A felemelkedés, a szabadesés és a földetérés is terv szerint zajlott. Az első próbaugrás során feltárt hibákat kijavították, így már nem fordulhatott elő, hogy a hideg levegő a védőkesztyű alá bejutva gyakorlatilag használhatatlanná dermesztette Baumgartner kezét, és így alig tudta meghúzni az ejtőernyő kioldózsinórját. Közvetlenül a földetérés után Baumgartner a következőket mondta: "Minél többet gyakorol az ember, annál magabiztosabbá válik. Most már tudjuk, hogy mire számíthatunk, és készen állunk a csúcsdöntésre."

Néhány órával később azonban a műszaki támogató csapat megtalálta a felemelkedés során használt kapszulát, amely a földet éréskor jelentősen megrongálódott.

Miután Baumgartner kiugrott a kapszulából, a kapszulát leválasztották a ballonról röviddel azelőtt, hogy Roswell-től délnyugatra elérte volna az amerikai katonai légtér határát. A kapszula ejtőernyő segítségével, de durván ért földet, sziklás talajon, és az oldalára csapódott.

Forrás: Joerg Mitter és Gárdi Balázs
A megsérült kapszula

A becsapódás során megsérült a külső burkolata, szerkezete és más fontos alkotóelemei. További vizsgálatok céljából visszaszállították a kaliforniai Lancasterben található Sage Cheshire Aerospace gyárba, ahol tíznapos intenzív tesztelésnek vetették alá.

Art Thompson, a Red Bull Stratos műszaki projektigazgatója megerősítette, hogy a megfelelő belső nyomás fenntartásáról gondoskodó berendezés (amely az atmoszférikus nyomást mesterségesen fenntartja a pilóta számára) és a fő elektronikus támogató rendszerek nem sérültek.

Mindazonáltal, megelőző biztonsági intézkedésként a kapszula életvédő berendezéseinek bizonyos alkatrészeit kicserélik. A külső burkot - egy tartalék kapszula anyagait felhasználva - szintén lecserélik.

Forrás: Joerg Mitter és Gárdi Balázs
Baumgartner ebben a ruhában fog kiugrani a kapszulából

A javításokat követően a helyreállított kapszulát a sztratoszférában uralkodó állapotokat utánozni képes magassági kamrában, a texasi San Antonio-ban található Brooks-City Bázison még egyszer tesztelik. A teszt sikeres elvégzését követően, amire várhatóan szeptember 24. körül kerül sor, a csapat megkaphatja a repülésbiztonsági jóváhagyást, és az éles küldetésre október első két hetében kerülhet sor. Ebben az időszakban az időjárási feltételek kedvezőek, gyenge a légmozgás és az ég felhőtlen, ami elengedhetetlen az 55 emelet magasságú ballon indításához.

Don Day, a projekt meteorológusa is megerősítette: "Új-Mexikóban a kora ősz az egyik legideálisabb időpont a sztratoszférikus ballonkísérletekhez."