Vágólapra másolva!
A római Colosseum dőlni kezdett, ezért valószínűleg sürgős beavatkozásra lesz szükség, hogy megállítsák az elmozdulást. Az épület déli része 40 centiméterrel lejjebb süllyedt, mint az északi.
Vágólapra másolva!

Róma egyik jelképe, a Colosseum dőlni kezdett: a hatóságok máris vizsgálják, vajon milyen beavatkozásokra lesz szükség, miután az épület déli része negyven centivel lejjebb süllyedt, mint az északi. A szakértők egy évvel ezelőtt észlelték először az elmozdulást.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

A többek között gladiátorjátékoknak is helyszínt adó Colosseumot Kr. u. 72-80 között építették

A Colosseum igazgatója, Rossella Rea most a La Sapienza Egyetemet és az IGAG földtani intézetet kérte fel, hogy tanulmányozzák az épület problémáit. Egyelőre csak feltételezések vannak, de elképzelhető, hogy a környék hatalmas közúti forgalma károsíthatja a Colosseumot. Ennek vizsgálatára most mérések kezdődtek.

Giorgio Monti, a La Sapienza építész professzora azt sem zárja ki, hogy egy törés, hasadék keletkezhetett az amfiteátrum alatt, illetve az épület alapjai repedhettek meg.

A professzor szerint a Colosseum egy 13 méter vastag betonrétegen (egy ovális alakú, hatalmas "betonfánkon") nyugszik. Elképzelhető, hogy ez az alap repedhetett meg. Ha az aggodalmak valóságosnak bizonyulnak, akkor olyan beavatkozásra lesz szükség, mint Pisában. Ugyanakkor Monti óvott attól is, hogy elsietett véleményeket fogalmazzanak meg.

A pisai ferde torony 2001 óta látogatható újra, előtte majdnem egy évtizeden át zárva volt, mert a mérnökök acélkábelekkel és hatalmas súlyokkal próbálták megállítani a dőlést.