Kisbolygók elleni harcra készül egy alapítvány

kisbolygó
Vágólapra másolva!
Csütörtökön indul a honlapja a B612 amerikai alapítványnak, amely magánpénzből finanszírozott űrtávcsövet épít a veszélyes kisbolygók felfedezésére.
Vágólapra másolva!

Potenciális becsapódásaik miatt veszélyt jelentő, földközeli kisbolygókat keres majd a tervek szerint az az új űrtávcső, amelyet a B612 nevű alapítvány pénzel. Az amerikai székhelyű szervezet olyan kutatókat és mérnököket gyűjt egybe, akik a becsapódások veszélyét reálisnak tartják, és az államilag támogatott kutatásnál többet akarnak tenni a veszélyes égitestek felderítéséért - írja a Space.com.

A B612 Alapítvány vezetői Ed Lu űrhajós, aki űrrepülőgépes küldetésen és Szojuz űrhajón is járt már az űrben és a Nemzetközi Űrállomáson, Rusty Schweickart űrhajós, az Apollo-9 küldetésen a holdkomp pilótája, Scott Hubbard, a NASA Ames Research Center korábbi igazgatój és Harold Reitsema, a Ball Aerospace cég űrtevékenységének vezetője.

A Sentinel nevű program keretében egy olyan távcső kerülne Föld körüli pályára, amely kifejezetten a belső Naprendszerben mozgó apró égitestek azonosítását, pályájuk megismerését és a jövőbeli esetleges ütközések előrejelzését célozza meg. Míg a Föld felszínéről a Naphoz közeli égterületek nem vizsgálhatóak, egy ilyen távcső ezeket az égrészeket is monitorozhatja - ezért sok olyan égitestet azonosíthat, amelyek a Nap irányából érkeznek a Föld közelébe.

Forrás: B612 Foundation
A cég új honlapja csütörtökön indul, ezen a címen: http://www.b612foundation.org/. A B612 egyébként Antoine de Saint-Exupéry kis hercegének lakóhelye, innen jött az alapítvány neve.

Míg a kilométeres átmérőjű, a Földet veszélyeztető kisbolygók többsége már ismert, a kisebb, közel 100 méteres objektumok nagyobb részét még nem fedezték fel. Ezek becsapódása nem okozna globáliskatasztrófát, de egész városokat pusztíthat el - az ilyen ütközésekre sokkal gyakrabban kerülhet sor, mint a nagyobb katasztrófákra. Az alapítvány űrtávcsöve elsősorban az ilyen kisebb, nehezebben észrevehető égitestekre vadászna.

A program részletei egyelőre nem ismertek - a tervezett távcsőnek pontosabb jellemzőiről hamarosan beszámolnak az alapítvány munkatársai a nagyközönségnek. Elképzelhető, hogy a kutatómunka összekapcsolódik a Planetary Resources cég kezdeményezésével. Utóbbi keretében földközeli kisbolygók anyagát tervezik hasznosítani, mint arról nemrég részletesen beszámoltunk.