Ókori főutcát tártak fel Görögországban

Vágólapra másolva!
Egy rómaiak által épített, csaknem kétezer éves főútvonal és egy alatta futó, nagyjából ötszáz évvel idősebb görög út maradványait tárták fel az új thesszaloniki metróvonal építésekor.
Vágólapra másolva!

A márvánnyal kikövezett hetven méteres római útszakaszt a tervek szerint "integrálják" a 2016-ra elkészülő metróhálózatba, így az utasok állandó kiállítás formájában nézhetik meg az értékes leletet. Az építkezési területen kialakított ásatási helyszínt hétfőn vehette szemügyre a nagyközönség.

Forrás: AFP

Az észak-görögországi város kétezer évvel ezelőtti főutcájának burkolatát alkotó, hatalmas márványkövek egy részét vésett táblajátékok és ló húzta szekerek nyomai tarkítják. A területen különböző eszközök, fáklyák és márványoszlop-talapzatok maradványaira is bukkantak. A régészeti programban részt vevő Viki Tzanakouli szerint a most feltárt római útszakasz nagyjából 1800 éves, míg az alatta felfedezett utat 500 évvel korábban építették az ókori görögök.

Forrás: AFP

"Két egymáson futó utat találtunk, amely rengeteget elárul a város történetéről - mondta a szakember. - Úgy tűnik, hogy az ókori főútvonal és a rá merőleges bekötőút szorosan követik a város modern úthálózatát." A római útszakasz nagyjából hét méterrel a város mostani főutcája, az Egnatia alatt húzódik.

Forrás: AFP

A 2006-ban kezdődött metróépítésen több mint ezer sírboltot fedeztek fel. A különböző formájú és méretű sírhalmok némelyike ékszereket, érméket és egyéb műtárgyakat is rejtett. Hasonló nagy volumenű ásatási munkálatokat folytattak az 1990-es években Athénban, mielőtt 2000-ben megnyílt volna a görög főváros új metróhálózata.