Elindult a Sencsou-9 kínai űrhajó

A Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta korszerűsített változatával felbocsátják a világűrbe az embert szállító kínai űrhajót, a Sencsou-9-et (Shenzhou 9) az észak-kínai Kanszu (Gansu) tartományban fekvő csiucsüani (Jiuquan) űrközpontban, kilövés
Vágólapra másolva!
Pályára állt szombaton a Sencsou-9 űrhajó, fedélzetén három kínai űrhajóssal, köztük Liu Janggal, az első kínai női űrhajóssal. A Sencsou-9 magyar idő szerint 12 óra 37 perckor (helyi idő szerint este 6 óra 37-kor) az északnyugat-kínai Csiucsüan űrközpontból indult el. Az eseményt élőben közvetítette a kínai központi televízió.
Vágólapra másolva!

A 9 méter hosszú űrhajó a Góbi sivatagban lévő indítóközpontból kiváló időjárási körülmények között startolt el a Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta segítségével, majd folytatta útját a 2011 ősze óta a Föld körül keringő Tienkung-1 űrállomásmodul felé. Az űrhajó a tervek szerint hétfőn éri el az állomást, ez lesz Kína első kézi vezérlésű dokkolása az űrben.

Forrás: MTI/Hszinhua/Vang Csian-min
Forrás: MTI/Hszinhua/Vang Csian-min

Liu Jang, Csing Haj-peng és Liu Vang kínai űrhajós integet, mielőtt beszáll az embert szállító kínai űrhajó, a Sencsou-9 fedélzetére

Az űrhajósok tíz napot töltenek majd a világűrben. Ketten átszállnak az űrállomásra, ott különböző tudományos kísérleteket, teszteket végeznek, adatokat gyűjtenek, ellenőrzik a berendezések működőképességét.

Kína arra törekszik, hogy az Egyesült Államok és Oroszország mellett a harmadik olyan állam legyen, amely saját űrállomást működtet. A Tienkung-1 még csak prototípus, amelyet 2020-ig lecserélnének egy véglegesre. Tavaly novemberben az embereket nem szállító Sencsou-8 már sikeresen dokkolt rajta - írta a startról szóló beszámolójában az MSNBC amerikai tévécsatorna internetes oldala.

Az idei évre a kínaiak még egy utat terveznek a modulhoz, a távolabbi célok között pedig egy Hold-expedíció is szerepel. Kína először 2003-ban, majd 2005-ben és 2008-ban juttatott embert az űrbe.

Forrás: MTI/Hszinhua/Li Kang
Forrás: MTI/Hszinhua/Li Kang

A rakéta startja