Melyik a világ legbékésebb és legzűrösebb országa?

Vágólapra másolva!
Elkészült egy új amerikai felmérés, mely szerint Magyarország a 17. legbékésebb ország a világon.
Vágólapra másolva!

Az Institute for Economics and Peace csütörtökön New York-ban, az ENSZ előtt ismertetett jelentéséből kiderült: a Föld legbékésebb állama Izland, amelyet Dánia, majd a harmadik helyen Új-Zéland követ.

Nyugat-Európa a bolygó legbékésebb régiója. A térségbeli országok javarésze a lista első húsz helyezettje között szerepel. Ezek az államok fejlett védelmi- és biztonsági színvonalon állnak, messzemenően "harmonikus", konfliktusoktól mentes társadalmakkal.

Továbbra is Szomália áll a lista utolsó, 158. helyén. Az afrikai országnál "hajszálnyival" békésebb Szudán és Afganisztán. Az összeállítás nagy vesztese Szíria, amelyet 30 hellyel, a 147. pozícióba soroltak vissza.

Az arab világban tapasztalható nyugtalanság vezetett ahhoz, hogy a statisztika 2007 óta íródó történetében először nem Fekete-Afrika, hanem Észak-Afrika és a Közel-Kelet lett a világ legkevésbé biztonságos térsége.

Az adatok alapján a demokráciák békeszeretőbbek, de még a "tökéletlen demokráciák" is sokkal jobban boldogulnak a diktatórikus rendszereknél. A béke esélyeinek halvány javulása gyakran drámai hatásokkal jár a gazdasági növekedésben. "Ha a 2011-es év békés lett volna, a világ kilencmilliárd dollárt spórolhatott volna - ez pedig Németország és Japán bruttó hazai összterméke együtt - fogalmazott a jelentés.

Az intézet szakértői drasztikus paradigmaváltást figyeltek meg: az államok a nemzetközi porondon békésebben viselkednek és fegyveres eszközök helyett gazdasági eszközökkel vívják harcaikat. Nőtt viszont a belső konfliktusok száma, ez a terrorista cselekmények áldozatainak növekedésében is tetten érhető: 2003 óta háromszorosára nőtt a merényletekben meghalt emberek száma.

A felmérés szerint Magyarország a 17. legbékésebb ország a világon. Az országok helyezését és az értékelésüknél figyelembe vett szempontokat itt tekintheti meg.