Ilyen volt a Vénusz-átvonulás

Vénusz-átvonulás, megfigyelő
Vágólapra másolva!
A tiszta időnek köszönhetően az ország nagy részéről jól látható volt szerda kora reggel a Vénusz-átvonulás. Felvételek a jelenségről a világ több pontjáról.
Vágólapra másolva!

Szerdán reggel már szeplős nap kelt fel Magyarország felett, az előtte áthaladó Vénusz ugyanis egy fekete korongként volt látható a csillag előtt. Az évszázad utolsó Vénusz-átvonulása 7 óra előtt pár perccel fejeződött be.

Olvasóink képei a jelenségről

Képek a nagyvilágból

Forrás: AFP/Raul Arboleda
Megfigyelő Kolumbiában. Kattintson a képre a külföldi felvételekből készült galériáért!

A beszámolók szerint a Föld légkörének nyugtalansága ellenére sok helyről szép látvány volt az átvonulás, a Vénusz légkörét a jelenség végén majdnem a teljes Vénusz-korong körül sikerült követni. Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az [origo]-nak elmondta, hogy hatalmas tömeg, körülbelül hatszáz ember volt a budapesti Polaris Csillagvizsgálóban, ahol 15-20 távcsővel, jó hangulatban követték a jelenséget.

Forrás: Ladányi Tamás
Ladányi Tamás felvétele. A fénykép közvetlenül napkelte környékén mutatja a jelenséget. A légköri refrakció (fénytörés) miatt a napkorong ellapult, akárcsak a Vénusz korongja. A Nap pereme a légköri turbulenciák miatt egyenetlen, hullámzó. Mivel az eltérő színű fénysugarakat eltérő mértékben töri meg a légkör, alacsony napállásnál a Nap képe széthúzódik, amitől a tetején zöldes sáv ül - szakadozottan ez is megfigyelhető a képen.

Forrás: Tóth Tamás
Tóth Tamás fotóján nemcsak a Vénusz, hanem egy repülő is látható a Nap előtt. Kattintson olvasóink további képeiért!

Forrás: Mucsi Dezső
Mucsi Dezső felvétele Szentendréről. Kattintson olvasóink további képeiért!

Olvasóink beszámolói a jelenségről

"4:20 kor már fent kukorékoltam. :) Biztos, ami biztos. Most mosott rongy vagyok, de megérte" - írta Bálint Hajnalka nevű olvasónk a Facebookon.

Forrás: Simon Tamás [origo]
Hazai megfigyelők a Nagy-Kevély tetején

"Ma reggel maga alá temetett az univerzum méretének súlya 6 előtt nem sokkal, mikor a férjem hegesztőálarcán keresztül bámultuk a napot. Viccesen festettünk kisgatyában, ahogy az erkélyen álltunk, én tartottam az álarcot, mint a Szabadságszobor, ő meg fényképeket készített a jelenségről, betömörödve az egyik sarokba, mert csak ott nem lógott bele faág a műsorba. És láttuk. Szabad szemmel talán egy pillanatig, fényképen jobban meg tudtuk szemlélni.

Azóta az jár a fejemben, ahogy az a körülbelül akkora bolygó, mint a miénk, elúszik a nap korongja előtt. Most láttam, mekkora a Nap. És mekkora a Vénusz, hozzá képest. Hogy azon belül milyen kicsi porszem vagyok én. Hátborzongató, egyben csodálatos érzés. Boldog vagyok, hogy ezt láthattam" - írta egy másik olvasónk.

Az átvonulás utolsó fázisa

Élménybeszámoló Veszprémből

A rovatunkból sokak számára már ismerős Landy-Gyebnár Mónika neve, az ő beszámolója olvasható az alábbiakban.

"Még kedd este kibuszoztunk a férjemmel Veszprémfajszra, ahol a Kálvária-domb tetejéről terveztük megfigyelni a Vénusz-átvonulást, mivel kiváló a látóhatár innen. Egész éjszaka ragyogóan tiszta ég és viharos szél edzett minket a hajnali látványosságra, amelyet plédbe burkolózva is dideregve vártunk. Napkeltére az északkeleti horizontot mintegy 1,5 fok magasságig felhő takarta, így a felbukkanó Nap még vörös fényében nem tudtuk megnézni a Vénuszt, csak akkor láthattuk meg, amikor a felhőrétegen átjutva már vakítóan fényes volt a Nap. Az észlelőhelyünkről nézve Pétfürdő irányában látszott a Nap, aminek azért volt jelentősége, mert ebben az irányban egy kb. északról délre húzódó völgy van, ahol mindig megül a nehéz, párás levegő, gyakran alakul ki inverzió. Ennek köszönhetően a napkorong a felhőből kibukkanva is eltorzult, szegélye erősen hullámos és szaggatott volt, s a korongon tanyázó Vénusz sem szabályos kör, hanem hol laposan, hol függőlegesen elnyújtott ovális, ami folyamatosan lüktetett, ahogy emelkedett egyre magasabbra a Nappal együtt. Ezt kb. 5 fokos napállásig lehetett megfigyelni, utána vált csak szabályossá bolygószomszédunk alakja.

Forrás: Landy-Gyebnár Mónika
Landy-Gyebnár Mónika felvétele

A megfigyelést (és a fotózást) napszűrő fóliával felszerelt 300mm-es teleobjektív segítette, így remekül követni tudtuk a fényképezőgép kijelzőjén az eseményt. Sajnálatosan gyorsan közeledett a Vénusz a napkorong pereméhez, majd az érintkezéstől szemmel láthatóvá is vált az egyre sebesebb búcsúzkodás, hogy azután helyi idő szerint 6:55-kor elhagyja a korong felületét. Nagyon érdekes volt azt figyelni, hogy mi az a pillanat, amikor még látszik (ezzel a nagyítással is), hogy egy kis területen "behorpad" a Nap szegélye, majd a következőben már nincs ott a horpadás. Hatalmas élmény volt végig követni az átvonulást, főleg abban a tudatban, hogy többé már nem láthatunk ilyet - ha csak fel nem fedezik az örök ifjúság vizét.

Forrás: Landy-Gyebnár Mónika
Landy-Gyebnár Mónika felvétele

Arra is volt egy kis idő, hogy eljátsszunk a látvánnyal, a reggeli napfényben fürdő táj felett a férjem pléddel a fején a tűzgömbként izzó Napot megmarkolta."

Forrás: Landy-Gyebnár Mónika
Landy-Gyebnár Mónika felvétele

Küldjön beszámolót és képet a jelenségről a [email protected] címre!

Külföldi felvételek az átvonulásról

Forrás: AFP/Manan Vatsyayana
Vénusz-átvonulás Indiában. Kattintson a képre a külföldi felvételekből készült galériáért!

Vénusz-átvonulás a világűrből

A Solar Dynamics Observatory felvétele az átvonulásról

Forrás: NASA
Don Pettit asztronauta fotója a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről