Vágólapra másolva!
2012 végén leállítják a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, amelyet most láthat először a nagyközönség a 100 méter mélyen lévő alagútban.
Vágólapra másolva!

A CERN főigazgatója, Rolf-Dieter Heuer a napokban megerősítette: 2012 végéig elegendő adat gyűlik össze ahhoz a Nagy Hadronütköztetőben, hogy kiderüljön, létezik-e a régóta keresett Higgs-bozon. Az "isteni részecskeként" is említett Higgs felfedezése alapvető fontosságú lenne az anyagi világot leíró Standard Modellhez (részletesen lásd korábbi cikkünkben).

A Nagy Hadronütköztető (Large Hadron Collider, LHC) 2008 októberében kezdte meg működését, majd egy súlyos meghibásodás miatt 2009-ben indult újra. Azóta hibátlanul működik, jelenleg 8 teraelektronvoltos ütközések zajlanak benne. 2012 után két év karbantartás következik, amikor újraépítik a gyorsítógyűrűt alkotó 1242 dipolmágnes közötti csatlakozásokat, hogy még nagyobb energiájú ütközések váljanak lehetővé a detektorokban.

Ekkor jön el a laikus érdeklődők és diákcsoportok ideje: Heuer bejelentése szerint a karbantartás alatt látogatható lesz az alagút. A CERN látogatóközpontjában kell majd jelentkezni, érdemes jóval a tervezett út előtt. Jelenleg is van látogatási lehetőség a CERN-ben, de az alagútba nem lehet lemenni, amíg üzemel a gyorsító.

A nagy karbantartás után a tervek szerint 13 TeV-en indul újra az LHC, és 14 TeV-ig mehetnek fel az energiával. Ekkor további Higgs-bozonokra, szuperszimmetrikus részecskékre és a Standard Modellen túli fizikára utaló jelek vadásznak majd.

Forrás: CERN