Dózsa György az első a legszörnyűbb halálok listáján

2012.06.01. 15:51

Egykori uralkodók és politikai vezetők, történelmi hősök borzasztó halálnemeiből készített ranglistát egy külföldi weboldal. Az egyik legszörnyűbb módszer az olvasztott arannyal való itatás volt, de a top 10-et Dózsa György vezeti.

Az io9 tudományos-fantasztikus blog által csütörtökön összeállított legborzasztóbb történelmi halálok listájának élén Dózsa György áll, akit megsütöttek, és társainak kellett megenniük. Az 1514-es parasztlázadás vezérét nemesi ellenfelei izzó vastrónra ültették. A szolgák fogókkal tépték húsát, és megsütötték, amit Dózsa lázadótársaival etettek meg.

Forrás: Wikipedia
Dózsa György kivégzése Taurinus István gyulafehérvári kanonok Dózsa György lázadásáról
1519-ben megjelent verses munkája címlapjáról

Szintén borzasztó módon lelte halálát Drakón, aki a drákói szigorról, azaz rendkívül kemény törvényeiről vált ismertté. Kr.e. 590-ben a hatóságok éppen őt ünnepelték volna, de a tömeg - amely elismerése jeléül köpenyeket és ingeket dobált rá - megfullasztotta a híres törvényhozót.

I. Henrik király 1135-ben ingolából (orsóhalból) készült "finomság" elfogyasztásától halt meg, egy nagy dínomdánom után, ételmérgezésben. Kr. e. 522-ben II. Kambüszész perzsa király magát sebezte meg a késével: a combjába vágott bele.

Akragasz város uralkodója, Phalarisz a Kr.e. 6. században állítólag kisgyerekeket is megevett, és kedvenc kivégzési módja ellenségeinek egy bronzbikában való megsütése volt. Tizenhat évnyi szórakozás után azonban őt magát is ebbe a furcsa kondérba rakták be, majd alágyújtottak a lázadók.

Iovian római császár "grillezés" közben lelte a halálát. Máig nem tisztázott, hogy a saját szobájában szénmonoxid-mérgezésben, esetleg mérges gázok belélegzésétől vagy mérges gomba elfogyasztásától halt meg. Caracalla római császárt a saját testőrei szúrták szíven, amikor egy út szélén vizelt.

Egy másik római császárnak, Galeriusnak a nemi szerveit rágták szét a férgek. Nem teljesen világos, hogy pontosan miben halt meg, mert emellett bélrákja is volt.

A 77 éves Tiberius római császárnak viszont az okozta a halálát - hogy nem halt meg. Már halottnak hitték, és megválasztották utódját, Caligulát, amikor Tiberius egyszerűen felébredt "halálos ágyán". Ekkor Caligula egyszerűen megfojtotta egy párnával.

Valerianus római császár sem járt sokkal jobban. A perzsa Sapur fogságába esett, és aranyat itattak vele, méghozzá forró, olvasztott aranyat. Így járt sok évszázaddal később, a 16. században Ecuador spanyol kormányzója is.