Sérült gerincvelőt sikerült gyógyítani

Vágólapra másolva!
Újra mozognak súlyos gerincsérülés után lebénult patkányok lábai egy új kezelésnek és egy különleges robotnak köszönhetően. Már tervezik az emberi próbákhoz szükséges változatot.
Vágólapra másolva!

Kisebb sérülések után a gerincvelő még képes regenerálódni (ez az úgynevezett neuroplaszticitás jelensége), de komolyabb sérüléseket jelenleg nem lehet gyógyítani. Ebben jelenthet nagy előrelépést Grégoire Courtine és kollégái (Zürichi Egyetem, Svájc) eredménye, akik a Science június 1-jei számában közlik tanulmányukat.

Az ötéves munka során mesterségesen lebénított patkányokat használtak. Az állatok gerincvelőjét részlegesen elroncsolták, ezért azok nem tudták mozgatni hátsó lábaikat.

Forrás: Science/EPFL

A kutatók abból indultak ki, hogy először "fel kell ébreszteni" a sérült, inaktív gerincvelőt. Kombinált kémiai és elektromos ingerekkel sikerült izgalmi állapotba hozniuk a lábak mozgatását végző gerincvelői idegsejteket.

Ezután az állatokat egy speciális szerkezetbe, egyfajta sétáltató robotba rakták (lásd a képen), amely biztosította az állatok egyensúlyát. Az állatok ezért úgy érzékelhették, mintha egészséges, működő gerincvelőjük lenne, és a kifutó másik végén lévő jutalomfalat felé törekedtek.

Mindezek hatására új, a sérülést áthidaló idegi kapcsolatok fejlődtek ki az állatok gerincvelőjében, és visszatért mozgásképességük is: lábaik ismét mozogtak, sőt tudtak futni és lépcsőt mászni is.

Az eredmény is bizonyítja, hogy a gerincvelő sokkal összetettebben működik, sokkal nagyobb az agytól való függetlensége és a regenerációs képessége, mint azt eddig gondolták. A kutatók 1-2 éven belül szeretnék megkezdeni az emberi próbákat ezzel a módszerrel, bár egyelőre nem lehet tudni, hogy embernél is beválik-e. Egy párhuzamos program keretében már fejlesztik a NeuWalk nevű, emberekre tervezett sétáltató robotot is.