Spanyol szurkolók hormonszintjeit mérték meccs közben

Vágólapra másolva!
Spanyol futballrajongók tesztoszteron- és stresszhormon-szintje is megemelkedett, miközben a spanyol-holland vébédöntőt nézték 2010-ben.
Vágólapra másolva!
eredményét most közölte

A kutatók 2010 júliusában ötven focirajongót vizsgáltak, akik vagy otthon, vagy egy nyilvános helyszínen nézték a vébédöntőt, családjuk és barátaik társaságában. Már a meccs előtt többször, a meccs közben és után is megmérték a szurkolók tesztoszteron- és kortizolszintjét.

Az eredmények szerint a szurkolók tesztoszteronszintje magasabb volt a meccs napján, mint bármely más napon (ami a kiélezett versenyhelyzettel magyarázható). Ugyanakkor a kortizol nevű stresszhormon szintje is megemelkedett a szervezetükben. Ennek magyarázata, hogy a kortizol szintje is megemelkedik emberekben, ha a szociális státuszukat fenyegetettnek érzik. Salvadóék szerint a vébédöntő közvetve fenyegette a spanyol szurkolók szociális státuszát.

A stresszhormon-szint emelkedése a mérések szerint más volt minden szurkolónál. A fiataloknál jobban megemelkedett, mint az időseknél, és a férfiaknál is magasabb értékeket mértek, mint a nőknél. A kutatók szerint nem azért, mert a stresszhormon emelkedésének mértéke nemfüggő lenne, hanem azért, mert a férfiak lelkesebb szurkolóknak bizonyultak, mint a nők. (A lelkesebb szurkolók pedig jobban tarthattak attól, hogy szociális státuszukon csorba eshet egy rossz eredmény esetén.) A tesztoszteron szintjében nem tapasztaltak ilyen eltéréseket, és a spanyol vébégyőzelem után már egyik hormon szintje sem volt magas.

Ugyanez a kutatócsoport hasonló vizsgálatokat végzett már versenyhelyzetben lévő sportolóknál, ahol hasonló eredményekre jutottak.

A Barcelona és a Real Madrid legutóbbi meccseiről nem közöltek adatokat.