Először filmeztek hófehér gyilkos bálnát

albínó orca, kardszárnyú delfin, gyilkos bálna
Vágólapra másolva!
Orosz kutatók első alkalommal örökítettek meg vadon élő albínó kardszárnyú delfint. Az állatot a vízből kilátszó kétméteres hátúszójáról Jéghegynek nevezték el.
Vágólapra másolva!

A teljesen fehér kardszárnyú delfint (Orcinus orca) a Csendes-óceán északi részén, a Kamcsatka-félszigettől keletre, a Parancsnok-szigetek közelében fényképezték és videózták le moszkvai és szentpétervári egyetemi kutatók. A szakemberek egy nemzetközi tudományos program keretében tanulmányozták a vidék bálna- és delfinpopulációinak akusztikus kommunikációját és társas viselkedését. A hím állatot a kutatók Jéghegynek nevezték el a vízből 2 méterre kiemelkedő, hófehér hátúszója alapján.

Jéghegy tizenkét rokonával él együtt egy iskolának nevezett családközösségben. Iskolája egyike annak a régióban élő 61 - kardszárnyú delfinek alkotta - társas csoportnak, amelyet a Távol-keleti Orosz Orkaprogram (Far East Russia Orca Project - FEROP) 12 éves kutatása folyamán meghatározott.

Forrás: AFP/Far East Russia Orca Project/E.Lazareva
Jéghegy a társaival

A Parancsnok-szigetek körüli terület Oroszország legnagyobb tengeri rezervátuma. További bővítését tervezik, és a kutatók azt javasolják, hogy védett területek hálózatát kellene kialakítani annak érdekében, hogy megvédjék az Oroszország keleti részén élő különféle bálna- és delfinfajok élőhelyét. Ez azért is fontos lenne, mert a vidéken nagy a túlhalászat, és élénk olaj- és földgázkutatás folyik, ami veszélyezteti a tengeri emlősöket a fokozott zajterheléssel, a hajóforgalommal és az esetleges olajömlésekkel. A zaj például jelentősen zavarja a bálnák nagy távolságú kommunikációját, s így az állatok normális életvitelét.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=CcK1HV7ZNuWkvwkt

"Jéghegy minden szempontból azoknak a tiszta, vad és rendkívül izgalmas dolgoknak a jelképe, amelyek az óceánban felfedezésre várnak" - mondta Erich Hoyt, a FEROP társigazgatója és a Bálna- és Delfinvédő Társaság (Whale and Dolphin Conservation Society - WDCS) kutatója. "A kihívás az, hogy az óceánt egészségesen tartsuk, mivel bármikor előfordulhatnak ilyen meglepetések" - tette hozzá.

A kutatók és a természetvédők remélik, hogy Jéghegy egyediségével még inkább felhívja a figyelmet a területen élő kardszárnyú delfinek és más cetfélék védelmének szükségességére.