Hattyú ölhetett meg egy amerikai férfit

Cygnus olor, bütykös hattyú
Vágólapra másolva!
Felborította a kajakját, és nem engedett partra úszni egy férfit egy hattyú Chicago külvárosában.
Vágólapra másolva!

Anthony Hesley rendszeresen kijárt a Bay Colony Drive-on lévő lakóházak közötti tóhoz, hogy felügyelje és gondozza a bütykös hattyúkat. A madarakat még ő telepítette a tóba, hogy távol tartsák a nagy csapatokban érkező (és maguk után rengeteg ürüléket hagyó) kanadai ludakat. A hattyúk ugyanis territoriális állatok, és agresszívan védik a területüket minden betolakodótól.

Hensley szombat reggel szokásos ellenőrző útjára indult a tavon, amikor az egyik hattyú megtámadta, és felborította a kajakját. Egy szemtanú elmondása szerint Hensley próbált kiúszni a partra, de a madár folyamatosan támadta, míg végül a férfi elmerült a vízben. A haláleset körülményeit még vizsgálják.

Forrás: AFP
Bütykös hattyú (Cygnus olor). A kép illusztráció

A bütykös hattyú a legnagyobb röpképes madarak közé tartozik: szárnyfesztávolsága körülbelül két méter, tömege 7-14 kilogramm (a hím nagyobb). Területét intenzíven védi, különösen a költési szezonban, s valószínűleg ezzel magyarázható a férfit ért támadás is. Szárnyukat széttárva, tollaikat felfújva mennek neki a betolakodónak, csőrükkel erőteljes csapásokat tudnak mérni az idegenre.

A bütykös hattyú Eurázsiában őshonos, de betelepítették Észak-Amerikába, Ausztráliába és Dél-Afrikába is. Magyarországon a balatoni túlszaporodásuk több vízinövény (békaszőlő, süllőhínár) állományának jelentős megcsappanását okozta, a problémát a madarak egy részének az áttelepítésével sikerült megoldani.