Han Solóról neveztek el egy ősrákot

Vágólapra másolva!
A kutatókat - különösen a taxonómiával, azaz a rendszertannal foglalkozókat - sokan sótlan, elefántcsonttoronyban élő emberekként képzelik el. Egyes állatok elnevezései azonban arra utalnak, hogy ők sincsenek híján a humorérzéknek.
Vágólapra másolva!

Han solo ősrák

A nevek megértéséhez tudni kell, hogy minden faj neve két részből áll (linnéi kettős nevezéktan): az első név a nemzetségre (pl. Homo), a második a nemzetségen belüli konkrét fajra (pl. sapiens) utal: azaz Homo sapiens.

Wikimedia Commons
A Han solóhoz hasonló háromkaréjú ősrák

A furcsa nevű állatok közül számunkra a Han solo, a háromkaréjú ősrákok (trilobiták) egyik képviselője volt a nyerő. Mivel az állat a Han nemzetség egyetlen képviselője, innen a Han solo név, amely megegyezik a Csillagok háborúja híres karakterével, aki lefagyasztott állapotában hasonló volt ehhez a trilobita-ősmaradványhoz.

Forrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

Gollam-lábaspotrohú

Wikimedia Commons
Egy lábaspotrohú a sok közül

Egy másik ismert karakter a sci-fi/fantasy világából: a Gollumjapyx smeagol az ízeltlábúak egy mindenfelé elterjedt, zömmel talajlakó csoportjának, a lábaspotrohúaknak egyik képviselője. Ezt a fajt minden bizonnyal egy Gyűrűk ura rajongó nevezte el. Kétségtelen sok gyűrű alkotja testét, és szépsége a felfedezők szerint vetekszik Gollaméval.

Tini nindzsa teknőc

Wikimedia Commons

A Ninjemys oweni egy pleisztocénben élt óriásteknős. Richard Owen taxonómus eredetileg a Megalania nemzetségbe sorolta, de 1992 áthelyezte az önálló Ninjemys csoportba. Owen a következőképpen magyarázta a névadást. A "ninj" a nindzsa teknősökre, "erre a tök jó, félelmetes négyesre utal, és emléket állít a páncélos szuperhősöknek". Az "emys" a teknős szó latin megfelelője. Az egész név lefordítva tehát nagyjából azt jelenti, hogy "Owen nindzsa teknőce".

Győztes papagáj

Wikimedia Commons
A Vini vidivici lóri rekonstrukciója (a színezés a művész fantáziájának terméke)

A lórik közé tartozó Vini vidivici a Csendes-óceán déli szigetein élt, és mintegy 700-1300 éve kihalt. A papagájról nagyon keveset lehet tudni azon kívül, hogy meglehetősen nagytermetű volt. Neve a latin "veni, vidi, vici" (jöttem, láttam, győztem) mondásból alkotott szójáték.

Szamárság csiga

Dickens Karácsonyi énekének mogorva főhőse, Ebeneezer Scrooge mondogatta mindenre "Bah, humbug" (magyar fordításban: "Eh, szamárság"). A csigát elnevező kutató valószínűleg unta már aznap a csigákat, ezért adhatta a kissé gúnyos Ba humbugi nevet a Fidzsi-szigeteken honos csigafajnak.