Temetőként kellene tekinteni a Titanicra

Vágólapra másolva!
A száz éve elsüllyedt Titanic nem az első hajóroncs volt, amelyet megtalált, tudományos szempontból pedig nem is a legjelentősebb - emlékezett vissza Robert Ballard kutató, aki szerint az óceánjáró maradványaira temetőként kellene tekinteni, és meg kell őrizni az utókornak.
Vágólapra másolva!

A Titanic több mint hetven évig feküdt a kanadai Új-Fundland partjaitól nem messze anélkül, hogy bárki ismerte volna pontos helyét. Robert Ballard amerikai oceanográfus 1985-ben talált rá a roncsokra 3800 méteres mélységben.

A tudós manapság úgy emlékszik vissza, tudományos szemszögből nem ez volt pályafutása csúcspontja. "Tudtuk, hogy létezik" - mondja. A Titanic megtalálása vezetett viszont ahhoz a felismeréshez, hogy a "tenger mélyén több a történelem, mint a világ múzeumaiban összesesen". Ballard tehát úgy tartja, az 1912. április 15-én elsüllyedt hajó roncsainak felfedezése jelentette a tengerfenéken zajló történelemkutatás kezdetét.

Az oceanográfus csapata először csak robotok kameráinak felvételein látta a luxushajó csaknem négy kilométer mélyen fekvő maradványait. "Először lelkesek voltunk és ünnepi hangulat uralkodott el rajtunk. Aztán nemsokára világossá vált, hogy ez helytelen viselkedés, és egy tömegsír felett jártunk táncot" - idézi fel. Ezután a gyász és a tisztelet is vegyült érzéseikbe.

A kutatók 1986-ban merültek le először, eleinte semmit sem láttak, de tudták, hogy a hajótörzsnek ott kell lennie. Végül csak 10 méteres távolságból látták meg az óriási acélfalat. "Harminc-negyven méter magas volt, lentről nem is lehetett látni a tetejét" - mondja Ballard.

A csapat aprólékos munkába kezdett, lefotózták a roncsot, a képekből összeállították a hajó teljes mozaikját. A szakemberek 2004-ben tértek vissza, több száz órányi felvételt készítettek, és összeállítottak egy új mozaikot. "A régi és az új összehasonlításából kiderült, milyen sok kár keletkezett az eltelt időben, más csapatok, mindenekelőtt a francia és az orosz tengeralattjárók miatt. Pontosan látható, hol 'landoltak' a hajón és horpasztották be a fedélzetet, törtek el egy árbocot" - taglalja az oceanográfus, aki szerint sok minden kárba veszett, és sok a szemét.

A szakember szerint a Titanicot meg kell menteni és óvni, és temetőként kell kezelni. Ballard úgy véli, nemzetközi összefogással ez elérhető lenne, ő azt javasolja, hogy tisztítsák meg, és fessék le a hajótestet. "Ez megvalósítható és szupertankereknél már alkalmazott eljárás". Az oceanográfus robotok segítségével dolgozna, a szerkezetek mágnessel tapadnának a roncsra és tisztítanák meg, majd festenék le a hajót. "Ha szupertankereknél működik, miért ne működhetne a Titanicnál? Így hosszú időre megőrizhetnénk."

A roncs az amerikai Premier Exhibit birtokában áll, Ballard azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a cég tulajdonjogát csak az Egyesült Államok jogrendszere ismeri el, más országoknak ezt nem kell tiszteletben tartaniuk. "Vagyis bármelyik ország hozzáláthat a Titanic konzerválásához" - mondta Ballard.