Vágólapra másolva!
Első alkalommal főznek szeszt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. A kísérlet célja, hogy a whisky előállításánál pontosabban megértsék a gravitáció szerepét.
Vágólapra másolva!

A híres ardbegi whisky két alkotóelemét, a malátát és a füstölt tölgyet még tavaly októberben juttatták fel a Nemzetközi Űrállomásra ahhoz a legalább kétéves kísérlethez, amely a két alkotóelem összeérlelődését kíséri figyelemmel mikrogravitációs környezetben.

A gravitáció szerepének megértése számos más iparág hasznára lehet a jövő termékeinek fejlesztésénél - hangsúlyozta közleményében a NanoRacks LLC amerikai vállalat, a kutatás támogatója. Vélhetőleg ez az első olyan kísérlet, amelyben terpéneket - növényekből desztillálás útján nyerhető szénhidrogéneket - tanulmányoznak súlytalanságban. A világűrben folytatott vizsgálattal párhuzamosan földi körülmények között is elvégzik a kísérletet, hogy össze tudják hasonlítani az eredményeket.

"A terpének és más molekulák, valamint az Ardbegből származó faminták egymásra hatásának mikrogravitációs kísérletével sokat tanulhatunk az ízekről, amit aztán az ételekre és parfümökre is kiterjeszthetünk" - mondta Michael Johnson, a NanoRacks vezető technológusa. A kísérletből persze az ardbegi whisky is profitál, hiszen az eredményeket felhasználhatják a zamatspektrum bővítésére.