Egyetlen hatalmas kép készül a Balaton-felvidékről

Panorámakép a Balaton-felvidékről
Vágólapra másolva!
Egyedülálló panorámafénykép készül Magyarország egyik legszebb tájáról, a Balaton-felvidékről. A felvétel körülbelül kétezer képből áll össze.
Vágólapra másolva!

A Balaton-felvidékről készülő óriáspanoráma Keszthelytől Balatonfűzfőig a teljes felvidéket le fogja fedni. A felvételeket egy repülőgép fedélzetéről a légifotózással foglalkozó Bakó Gábor fogja elkészíteni kollégája, Molnár Zsolt segítségével. A balatoni panorámára régóta készülnek előtanulmányokkal, amelyek közül egy a Szentgyörgy-hegy környékét ábrázoló panorámafelvétel vagy a budapesti Duna-part légi sorozatfelvétele.

Forrás: Bakó Gábor - INTERSPECT Kft.
Előtanulmány a panorámafelvételhez: a Tapolcai-medence bazaltvulkánjai. Balról jobbra: Szent György-hegy, a kúp alakú Gulács, Tóti-hegy (a kisebb kúp), mögötte a Csobánc. A kép nagyobb változata itt érhető el, az ennél is nagyobb, böngészhető verzió pedig itt látható

Bakó az [origo]-nak elmondta, hogy a repülőgép fedélzetéről készített sorozatfelvételek összeállítása a folyamatos haladás és méretarány-változás miatt jóval nehezebb feladat, mint a felszínről, egy pontból készülő gömbpanorámák esetében. Ezért már a tervezés fázisában érdemes figyelembe venni az utómunkálatok során felmerülő, elsősorban matematikai és számítástechnikai szempontokat. A szoftverek ugyanis nem tudják kezelni a távolságból fakadó problémákat. Ezeket utólagosan, többféle transzformációs függvénnyel küszöbölik ki és a munkához domborzatmodellt is felhasználnak. Bakó szerint körülbelül 2000 képből áll majd össze a panoráma, és nagyjából 3-4 hónapot fog igénybe venni a felvételek aprólékos összeillesztése. A szakemberek jelenleg ennek pénzügyi feltételeit próbálják előteremteni.

A felvételek oldalirányból lefelé, dőlt szögben készülnek majd. A szakember elmondta, hogy kevés pilóta és kevés repülőgép alkalmas a megfelelő sebességű és stabilitású repülésre. Bakóék Arday Andrással dolgoznak együtt, aki utasforgalmi és berepülő pilóta, és már nagyon régóta vezet légifotózásra használt repülőgépeket is.

Az oldalra lefelé fényképezett légifotók nagyjából trapéz alakú földfelszínterületeket fednek le. A repülőgéphez közeli részen nagyobb a képek felbontása, távolodva pedig csökken, ezért rendkívül nehéz összeállítani a haladás közben készített légi panorámafotókat.



Forrás: Bakó Gábor - INTERSPECT Kft.
Ezt a területet fogja ábrázolni a felvétel

Bakó elmondta, hogy a felvétel elkészítéséhez a légifotózáshoz használt repülőgépen speciálisan át kell alakítani a kameraállást, és új, pontosabb navigációs rendszert kell beépíteni. Az elektronikai egységek is pontos előkészítést igényelnek, ugyanis a panorámafotóhoz szükséges felbontású képekből nagy sebességgel egyszerre nem lehet sokat készíteni. Ezeket a feladatokat Molnár Zsolt látja el, az ő feladata, hogy megoldja a több száz megabájtos képek azonnali és rendkívül gyors adattárolóra írását, és hogy biztosítsa a sorozatfényképezés zavartalan műszaki lebonyolítását.

Forrás: Bakó Gábor - INTERSPECT Kft.
A balatoni panoráma nemcsak szép, de hasznos is lesz, ugyanis a Balatonba szivárgó szennyezések, a nád pusztulása is megfigyelhetők lesznek rajta (A kép nagyítható változatban megtekinthető ezen az oldalon
)

Bakó Gábor és kollégái 2010 óta készítenek ilyen látószögből légifotókat, de merőleges légifelvételezéssel már lassan egy évtizede foglalkoznak. A jelenlegi feladat ehhez képest más jellegű előkészítést kíván.

"Bár a feladat nem könnyű, a munkánkhoz - ortofotó-térképek készítéséhez - képest hobbinak, szórakozásnak fogható fel" - mondta Bakó. A légifotós aktuális kiállítása a Földmérési és Távérzékelési Intézetben tekinthető meg április végéig.