Magasabbnak látszanak a fegyveres emberek

Vágólapra másolva!
A kísérleti alanyok átlagosan 17 százalékkal magasabbaknak és erősebbeknek becsülték a pisztolyt tartó kézhez tartozó férfiakat, mint legkisebbnek és leggyengébbnek - ragasztópisztolyt tartó - társaikat.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatban részt vevő több száz ember izmosabbaknak és magasabbaknak gondolta a kutatók által mutatott képeken látható kezekhez tartozó férfiakat, ha az adott kézben pisztoly és nem valamilyen szerszám volt, állítják az UCLA antropológusai.

A PLoS ONE szabad hozzáférésű folyóiratban megjelent tanulmány szerzői egyik esetben 628 embert kértek arra, hogy nézzenek meg négy különböző kézről készült fényképet. Mindegyik kéz egy tárgyat tartott: ragasztópisztolyt, elektromos fúrót, nagy fűrészt vagy kézi lőfegyvert. Az önkénteseket ezután arra kérték, hogy csupán a kezük alapján becsüljék meg a kézhez tartozó egyének magasságát. A kísérleti alanyoknak hat egyre magasabb és hat egyre izmosabb férfi képét is megmutatták, hogy döntsék el, melyikhez tartozhatnak a lefényképezett kezek.

A résztvevők következetesen magasabbnak és erősebbnek gondolták a pisztolyt tartó férfiakat, mint a más tárgyakat kézben fogó egyéneket annak ellenére, hogy a kezek modelljeit gondosan úgy válogatták, hogy teljesen egyforma legyen a kézméretük és a kézmegjelenésük (valamennyi fehér kéz volt, bármiféle egyedi azonosító, például tetoválás vagy sebhely nélkül). A kezeket ráadásul keverték is, hol az egyikben, hol a másikban volt a pisztoly a mutatott képeken.

A kísérleti alanyok átlag 17 százalékkal magasabbaknak és erősebbeknek becsülték a pisztolyt tartó kézhez tartozó férfiakat, mint a legkisebbnek és leggyengébbnek - a ragasztópisztolyt tartó - vélt férfiakat.

A kutatók úgy gondolják, hogy a népszerű kultúrában megjelenő képek nagyban befolyásolhatták a kísérletben részt vevők ítéletét. Ezeken ugyanis általában nagy erős embereknek ábrázolják a fegyveres embereket, ami hatást gyakorol az emberekre még akkor is, ha nem tudatosul bennük.