Vágólapra másolva!
Az újonnan felfedezett faj a legnagyobb tollas állat volt, amely valaha élt a Földön. Másfél tonnás pelyhes csibére emlékeztetett.
Vágólapra másolva!

Újabb pazar lelet került elő az északkelet-kínai Liaoning tartományból, amely a tollas dinoszauruszok maradványainak valóságos kincsesbányája. Az új faj - amely a Yutyrannus huali nevet kapta - sokkal nagyobb, mint az eddigiek: egy-egy példányának hossza 9 méter, súlya közel másfél tonna volt (ezzel körülbelül 40-szer volt nehezebb, mint az eddig ismert legnagyobb tömegű tollas dinoszaurusz, a Beipiaosaurus). A felfedezésről a Nature legújabb számában közöltek cikket.

Forrás: Nature/Brian Choo
Yutyrannus-csorda, balra elöl két Beipiaosaurus (forrás: Nature, Brian Choo)

A Yutyrannus huali a Tyrannosaurus rex rokona volt, de a földtörténeti kréta időszaknak egy korábbi, hidegebb szakaszában élt. Ez magyarázhatja a tollborítást is, mert a fonálszerű, pelyhes tollakkal az állat nyilván nem tudott repülni (már csak a tömege miatt sem).

Az utóbbi években számos tollas dinoszauruszfajt fedeztek fel, de a tollaik valószínűleg csak szigetelésre szolgáltak. Az első madarak (illetve hüllő-madár átmeneti formák) a jura időszakban jelentek meg, és más vonalon fejlődtek tovább.

Forrás: Nature/Brian Choo
Yutyrannus-rekonstrukció (forrás: Nature, Brian Choo)