Mit nem szabad beleírni a szakmai önéletrajzba?

Vágólapra másolva!
Ne írjuk be az általános iskolát, a különös hobbikat, ne használjunk bolondos betűtípust, és ne cukifiu9004@akármi.hu legyen az emailcímünk.
Vágólapra másolva!

A Business News Daily online folyóirat összegyűjtött néhány olyan gyakori hibát, amelyek jelentősen rontják az esélyeket egy megpályázott állás betöltésére.

Túl sok részlet

Nem kell minden részletre kitérnünk! Ne írjunk több telefonszámot (egy mobiltelefonos elérhetőség bőven elég). Ne tömjük tele pályázatunkat ajánlók nevével, korábbi bérezési adatokkal, korábbi munkahelyek vagy iskolák címével. Az alkalmazók még mindig megkérdezhetik ezeket, ha kíváncsiak rájuk.

Túl sok üres hely

Ne írjunk túl kis betűkkel és sorközökkel, de az is rossz benyomást tesz, ha az oldal fele üres. Ez azt a képzetet kelti, hogy az állást keresőnek nincs elég munka- vagy élettapasztalata. Ha még sosem volt munkahelyünk, akkor is írjunk be önkéntesként vagy más módon végzett tevékenységeket. Ne küldjünk el olyan pályázatot, amelyben csak a céljainkat és az iskoláinkat soroljuk fel.

Második oldal

Sose legyen két oldalas az önéletrajzunk (kivéve, ha a második oldalon például csak egyszerű referenciákat sorolunk fel). Ha nem tudjuk összefoglalni a szakmai önéletrajzunkat egy oldalon, az azt a benyomást kelti, hogy nem tudunk lényegre törő módon kommunikálni.

Fénykép csatolása

Hazánkban még több helyen elvárják a fényképes önéletrajzot, de külföldön, főként az Egyesült Államokban egyenesen kizáró tényező lehet, ha valaki fényképet mellékel a pályázatához.

Pontatlanságok

Fordítsunk nagy figyelmet arra, hogy helyesen legyenek megadva az egyes pozíciók betöltésének dátumai, a beosztások és hasonlók. Nincs annál kínosabb, ha nem egyeznek a korábbi munkáltatók és az általunk megadott adatok.

Figyelemelvonó adatok

Tudjunk határvonalat húzni a kellő információ és a túl sok információ között. Ne írjunk be feleslegesen különféle díjakat, sportverseny eredményeket vagy hobbikat.

Általános iskola

Ne térjünk ki az általános iskolával kapcsolatos adatokra. Ez az esetek zömében szükségtelen.

Különös hobbik

Ne írjunk bele furcsa hobbikat vagy érdeklődési köröket az önéletrajzunkba, mert esetleg visszatetszést kelthetnek a jövendőbeli munkaadóban.

Bolondos betűtípusok

Önéletrajzunk kinyomtatásához használjunk jól bevált "konzervatív" betűtípusokat.

Bohókás emailcímek

A nem megfelelő, "vicces" emailcímek megadása teljes mértékben kerülendők. Egy cukifiu9004@akármi.hu emailcímmel nem szerzünk plusz pontokat az álláskeresésnél.