Letörése után is jól működik a hím pókok párzószerve

hím Nephilengys malabarensis, pók
Vágólapra másolva!
Közismert, hogy a nőstény pókok gyakran megeszik párzáskor a hímeket. Több faj párzószerve azonban akkor is képes befejezni a megtermékenyítést, ha már levált gazdája testéről.
Vágólapra másolva!

A hím pókoknál a módosult tapogatóláb, az úgynevezett pedipalpus alakult páros párzószervvé, ez helyettesíti a péniszt. Mivel a lábak nem kapcsolódnak közvetlenül az ivarmirigyekhez, a pók párzás előtt feltölti őket spermával, ahogy az injekciós fecskendőket szokás. A párzólábak ízei nagyon könnyen leválnak a pók testéről, így gyakran akkor is a nőstényben maradnak még, ha a hímnek sikerül elmenekülnie vagy beteljesedik a sorsa a nőstény lakomájaként.

Az esetek többségében a párzólábnak csak a hegye törik le, ami nem okoz nagy kárt a hímben. Egyes fajoknál azonban az egész párzószerv letörik, ilyenkor a hím szó szerint kasztrálja magát. A kutatókat régóta foglalkoztatja, mi lehet az evolúciós előnye ennek a nagy áldozatnak. Úgy tűnik, a Singapore-i Egyetem kutatói most megtalálták a választ. Eredményeiket a Biology Letters folyóiratban publikálták.

Daiquin Li és munkatársai a Nephilengys malabarensis kerekhálós pókot vizsgálták. A kutatók 50 szűz pókot - 25 hímet és 25 nőstényt - gyűjtöttek be, és laboratóriumban nevelték őket, amíg el nem érték az ivarérettségüket. Ezután pároztatták az állatokat úgy, hogy a jóval kisebb hímeket betették a nőstények hálójába. A kutatók feljegyezték, mennyi ideig tartott a párzás, melyik nemű állat hagyta abba, és hány párzóláb tört le. A hím pókok az esetek 88 százalékában az egész párzólábukat a nőstényben hagyták.

Forrás: Flickr/Pen Araneae
Nephilengys malabarensis (felül a nőstény)

A kutatók a párzás után különböző ideig - maximum 20 percig - hagyták a nőstényekben a letört párzószervet, majd eltávolították, és megmérték, mennyi sperma maradt a párzóláb üregében, és mennyi a nőstény ivarszervében. A kutatók azt tapasztalták, hogy a leválasztott párzószerv az aktus után is tovább "pumpálta" a spermát a nősténybe.

"A sperma hozzávetőleg 30 százaléka jutott a nőstényekbe, mielőtt a pedipalpus letört, és 70 százaléka még a letört párzószervben maradt" - mondta Li. "Kísérleteinkben nagyjából 20 percig tartott, mire a sperma 85 százaléka átjutott a nősténybe."

Ez azt jelenti, hogy miután a nőstény elijesztette vagy felfalta a hímet, annak párzószerve még továbbra is a helyén maradt, és "teljesítette kötelességét", azaz folytatta a sperma bejuttatását. Ezt az elnyújtott spermabevitelt nem figyelték meg, amikor csak a pedipalpus hegye tört le. A jelek szerint tehát a pókoknak megéri feláldozni a "férfiasságukat" azért, hogy biztosítsák apaságukat.