Százhatvan emelet magas tornádót fotóztak a Marson

mars, porördög
Vágólapra másolva!
Egy kígyóhoz hasonlóan csavarodó poros forgószelet fotóztak a Marson, és számítógépes szimulációval első alkalommal készült animáció egy ilyen jelenségről.
Vágólapra másolva!

A Mars felszínén a nap legmelegebb óráiban is alig emelkedik a hőmérséklet nulla Celsius-fok fölé. A ritka, kis sűrűségű légkör azonban élénken reagál a beeső napsugarakra, és a melegedő felszín felett forgószelek, mini tornádók vagy porördögök táncolnak.

A felvételen látható porördögöt a Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda (MRO) rögzítette februárban. A képen lévő feltűnő, világos S alakzat a közel 1 kilométer magas és 30 méter vastag portölcsér felső része, amely a benne lebegő portól látható. A napfényben vetett árnyéka sötét sávként a felszínen is megfigyelhető. A térségben fújó szelek miatt a portölcsér felső szakasza jobbra elhajlik, miközben kanyargó mozgást is végez.

Forrás: NASA, JPL, Caltech, UA
Forrás: NASA, JPL, Caltech, UA

Egy portölcsér elhajló alakja és sötét árnyéka a Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda felvételén (NASA, JPL, Caltech, UA)

A forgószelek összetett hatással bírnak a Mars felszínére. A felkapott poranyagot szétspriccelik a légkörben, ezért sárgásvörös a marsi ég. A forgószelek nélkül a bolygó ege sötétkék árnyalatú lenne.

A porördög rekonstrukciója

A szelek másik fontos következménye, hogy a ritka légkörben az egymásnak dörgölődő porszemek elektromos teret generálnak, ami kellemetlen kémiai anyagokat termel. Ezek komoly kihívás elé állítják az esetleges marsi életet, mivel a szerves anyagot a laborvizsgálatok alapján gyorsan lebontják.