Hatalmas palotát tártak fel a kínai agyaghadsereg mellett

Vágólapra másolva!
Hszian városa közelében, ahol korábban a kínai császár agyaghadseregét találták meg a régészek, most egy hatalmas és romos palotakomplexumot tártak fel.
Vágólapra másolva!

A most feltárt épületegyüttes negyedakkora, mint a pekingi Tiltott Város, vagyis a kínai császárok középkori lakhelye - írja a brit Guardian. (A Wikipedia szerint a Tiltott Város 980 épületből, ezeken belül 8707 szobából áll, és 720 ezer négyzetméteren - ebből 150 ezer beépített - terült el.) A most Hszian környékén feltárt épületek viszont 690 méter hosszan és 250 méter szélességben helyezkednek el, ahol tizennyolc udvarházszerű konstrukció vesz körül egy központi épületet.

Csin Si Huang-ti, a legendás és hatalmas ókori kínai császár sírja közelében találták meg a most feltárt palotakomplexumot a kínai kutatók. A császár sírjának "mellékleteként" készült az az agyaghadsereg, amelyet cseréphadseregként is emlegetnek. A Kr. e. 210-209 körül eltemetett agyagkatonák számát 6-8 ezerre becslik a különböző szakértők, az eltérések oka, hogy egy részüket még ma sem tárták fel.

Sun Weigang, a feltárás egyik szakértője szerint a Hszian melletti komplexum előfutára volt a pekingi Tiltott Városnak. (Ez utóbbi a XV. század táján épült ki Pekingben.) Mindkét palotakomplexum észak-déli tengelyre épült, betartva a tradicionális kínai kozmológia előírásait.

Annak ellenére, hogy Csin Si Huang-ti halála után pusztító háborúk dúltak, a most feltárt épületek alapjai jó állapotban maradtak fenn. A régészek falakat, kapukat, kőutakat, cserépdarabokat és téglafalakat találtak. Az ásatások 2010 óta zajlanak, idén például 110 újabb agyagkatonát hoztak felszínre a régészek, így immár körülbelül kétezerre tehető a kiemelt cserépkatonák száma.

A legendás kínai császár már 13 éves korától elkezdte építtetni a palotát: 700 ezer munkás építette körülbelül negyven évig. A komplexum végül Csin Si Huang-ti halála után két évvel készült el.