Zöld jelzés a szegedi lézerkutató központnak

Vágólapra másolva!
A nemzeti fejlesztési bizottság jóváhagyta az uniós nagyprojektként, három országban megvalósuló lézer kutatóközpont szegedi beruházásának beillesztését az Új Széchenyi Tervbe - jelentette be Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az első fázisban, a folyó uniós költségvetési ciklusban nettó 47 milliárd, míg a 2020-ig tartó következő fázisban nettó 14,3 milliárd forint fordítható a magyar projektre - erről Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. EU koordinációs igazgatója beszélt a tájékoztatón.

A nettó beruházási összegből 15 százalék a magyar önrész, a 85 százalék pedig uniós támogatás - mondta kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató.

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) elnevezésű szuperlézer teljes költsége 500 millió euró, ennek 40 százaléka jut a szegedi fejlesztésekre. A szegedi központ - amelynek megépítése a város történetének egyik legnagyobb fejlesztési beruházása lesz majd - háromszáz kutatót és hatszáz főnyi kiszolgáló személyzetet foglalkoztat majd.