Nézzen meg egy pazar előadást a Higgs-részecskéről!

Vágólapra másolva!
Nem túlzás a jelző, a Magyar Tudomány Ünnepén megtartott részecskefizikai előadás minden szempontból világszínvonalú volt, akárcsak a diákokból álló hallgatóság.
Vágólapra másolva!

Több száz diák hallgatta tátott szájjal Trócsányi Zoltán részecskefizikus előadását az MTA székházának dísztermében az "isten-részecskéről", azaz a Higgs-bozonról, amelyről az is kiderült, hogy eredetileg "istentelen részecskének" nevezték, mert sokáig hiába keresték. Aki sokat olvasott a témáról az elmúlt hónapokban, annak is "kötelező" az alábbi előadás megtekintése, mert egyszerre érthető, érdekes és kellemesen mély (ehhez a bravúrhoz illő), az illusztrációk színvonala pedig új fejezetet nyit a hazai ismeretterjesztés történetében.

Itt nézheti meg az előadást úgy, hogy közben az illusztrációk külön képernyőn láthatók.

Az előadás után a diákok nem engedték el könnyen az előadót, jobbnál-jobb kérdéseket tettek fel, ezek egy külön filmen láthatók.

A Magyar Tudomány Ünnepének következő előadásai itt láthatók. Szó lesz a csecsemők kommunikációjáról, a marihuána hatásairól az agyhullámokra, valamint a gépi intelligencia és az idegrendszer hasonlóságáról.