Tizenhét piramis állt az inkák szent helyén

Vágólapra másolva!
Pachacamacban kérték ki jósaik véleményét az inka vezetők egy-egy nagyobb döntés előtt. A helyet a földrengések istenéről nevezték el.
Vágólapra másolva!

A kutatások szerint az inkák Pachacamacban készítették elő a döntéseiket, itt konzultáltak az inka vezetők a jósukkal. A Limától, Peru fővárosától 40 kilométerre lévő szent hely piramisok sorozatát foglalja magában, amikre feljárókon lehetett feljutni. A piramisok mellett található itt egy palota is.

Forrás: Charles Gadbois
Pachacamac a távolból (Kattintson a képre a nagyobb méretért!)

A régészek számára kétéves munkát jelentett, hogy elkészítsék a Zarándokok Útjának nevezett útvonalat, amely 1250 méteres magasságba vezet. Pachacamacban egy szentként tisztelt kép is található, amely feltehetően a földrengések istenét ábrázolja. (Pacha Kamaq volt az isten neve - tehát az istenről nevezték el a helyet is.)

A szent hely mintegy 500 hektáros kiterjedésű. A feltárt 17 piramison, illetve azok sokszor rossz állapotban megmaradt romjain kívül települések is voltak itt, amelyek Kr. u. 200 és 1533 között álltak fenn. (Ekkor érkeztek a spanyol konkvisztádorok.)

Forrás: Charles Gadbois
A Nap temploma

Az inkák előtt többek között a huari (más írásmóddal: wari) kultúra képviselői építették Pachacamacot, de a legjobb állapotban a legkésőbbi, az inka kori épületek maradtak meg. Az inkák részben átvették a korábbi kultuszokat, így Pachacamac istenét is beépítették saját vallásukba, bár Pacha Kamaq-ot - mint teremtő istent - kisebb jelentőségűnek tartották sajátjuknál, Viracochánál.

A helyszínen hosszú évek óta ásatásokat is végeznek. Előkerült már egy hatalmas, kutyaáldozatokat tartalmazó sír, továbbá temetkezési ékszerek, rézből készült tárgyak is. Olyan vázákat is találtak, amelyekben egykor valamilyen folyadékot tároltak.