Nyelvrokonaink nyomában a nyelvészeti nyílt napon

Vágólapra másolva!
Mely szavaink uráli eredetűek? Hogyan mondják finnül, hanti vagy manysi nyelven, hogy "apa", "hal" vagy "szem"? Mennyiben támasztja alá a finnugor nyelvek szókészlete a nyelvrokonságot, és mit árul el az egyes beszélőközösségek életmódjáról? Hasonló kérdésekre kaphatnak választ a látogatók az MTA Nyelvtudományi Intézetének nyílt napján, amelyre november 20-án, a Magyar Tudomány Ünnepe "Kutatóhelyek tárt kapukkal" programsorozatának keretében kerül sor.
Vágólapra másolva!

Színes programmal várja a látogatókat az MTA Nyelvtudományi Intézete. Az érdeklődők egyebek közt meghallgathatják az uralisztikával és nyelvtörténettel foglalkozó kutatók személyes beszámolóit a rokon nyelveket beszélő népek kultúrájáról és aktuális helyzetéről. Az intézet munkatársai saját tapasztalataik alapján beszélnek a hagyományos életmódot folytató vagy azt épp feladó számi (lapp), obi-ugor és szamojéd népcsoportok fennmaradási esélyeiről, nyelvük megtartásának lehetőségeiről.

A vetítéssel egybekötött program során a látogatók megismerkedhetnek továbbá a nyelvi sokféleség, a nyelvcsere, a nyelvhasználati színterek és a nemzedékek közti nyelvátadás fogalmával. Az előadásokat kísérő kötetlen beszélgetések során szó esik a nyelvészet módszertanáról, a nyelvészeti terep- és műhelymunka érdekességeiről is, például arról, milyen szempontok alapján választják ki a terepen dolgozó nyelvészek az adatközlőiket, és hogyan teremtenek kapcsolatot velük.

Az érdeklődők interaktív számítógépes játék keretében ismerhetik meg az Uralonet, az egyedülálló uráli nyelvi adatbázis működését. "Az Uralonet az uráli nyelvek teljes közös szókincsét felöleli" - mondta az mta.hu-nak Várnai Zsuzsa, a Nyelvtudományi Intézet munkatársa. "A nyomtatott szótárakkal szemben óriási előnye, hogy nemcsak egyes szavakat kereshetünk benne, hanem a szóelemek fogalomkörök szerint rendezve is lekérdezhetők. Az adatbázis a finn, a magyar és az észt mellett a kisebb nyelvek uráli eredetű szókészletét is tartalmazza, sőt nyelvjárási alakok is szerepelnek benne."

Az Uralonet segítségével egy-egy finnugor eredetű szó visszakövetkeztetett uráli alapalakja és annak jelentése, valamint a rokon nyelveknek az alapalakból származó szavai is megismerhetők, de a fogalomköri felosztásnak köszönhetően azt is megtudhatjuk, hogy egy-egy jelentéstani csoport - például számneveink - elemei közül melyek uráli eredetűek. Az adatbázis segítségével jól nyomon követhető, milyen szabályok szerint változtak az egyes leánynyelvekben bizonyos magán- és mássalhangzók, illetve hogyan módosult a szavak jelentése. Azok a látogatók, akik jobban el szeretnének mélyedni az összehasonlító nyelvészet módszertanában, négy-öt fős csoportokban az intézet munkatársainak szakértő magyarázatát is meghallgatják a hangzóváltozásokról, a szabályos hangmegfelelésekről vagy a jelentésváltozások törvényszerűségeiről.

"Az egyes nyelvek szókészlete az adott nép életmódjáról is sokat elárul" - mutatott rá Várnai Zsuzsa. "A »lak, lakrész« fogalomkörre keresve a magyarban például a »ház« szót kapjuk meg, de van olyan nyelv, amelyben a »sátor« szerepel ennek megfelelőjeként."