Megtalálták az első kvazárszörnyeteget

Vágólapra másolva!
A Tejútrendszer sugárzásának körülbelül százszorosát bocsátja ki egy ősi, megvadult galaxis.
Vágólapra másolva!

Az SDSS J1106+1939 jelű égitest egy úgynevezett kvazár. A kvazárok olyan ősi, fényes galaxismagok. Központjukban egy nagytömegű fekete lyuk van, amely folyamatosan maga köré gyűjti a környező anyagot. A begyűjtött anyag a fekete lyuk felé zuhan, és egy része el is nyelődik a lyukban. Egy másik része viszont hatalmas robbanások között kilökődik a fekete lyuk környezetéből, ez okozza a nagy fényességet.

Forrás: ESO/L. Calçada
Fantáziakép a kvazárról. A fekete lyuk környezetéből kilövellő anyag ellentétes irányú, másodpercenként 8000 kilométeres sebességgel száguldó nyalábokat formál, amelyekben évente mintegy 400 naptömegnyi anyagot veszít a kvazár

Az SDSS J1106+1939 esetében minden korábbinál energikusabbnak mérték a fenti folyamatot (a kvazár energiakibocsátása körülbelül ötször nagyobb a korábbi csúcstartóénál). Az égitest a Tejútrendszer sugárzásának körülbelül százszorosát bocsátja ki. Elméleti úton már korábban megjósolták ilyen "kvazár-szörnyetegek" létezését, de ez az első eset, hogy sikerült felfedezni egyet.

A megfigyeléseket az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory) VLT-rendszerével végezték. Egy új műszer, az X-shooter nevű spektrográf tette lehetővé, hogy az eddigieknél jóval részletesebben vizsgálják egy kvazár közvetlen környezetét.