Szitává lőttek egy orangutánt, de túlélte

Vágólapra másolva!
Száznégy söréttel a testében élve találtak meg egy orangutánt Borneón.
Vágólapra másolva!

Száznégy söréttel a testében élve találtak meg egy nőstény orangutánt Borneó szigetén. A veszélyeztetett fajhoz tartozó főemlős fejében 37, a teste más részeiben, köztük olyan létfontosságú szervekben, mint a szív vagy a tüdő, további 67, légpuskából származó sörét volt.

Az egyik szemére megvakult és súlyosan sebesült nőstényt, amely az Aan nevet kapta, október 10-én találták egy olajpálma-ültetvényen Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén, ahol az erdőirtás súlyosan fenyegeti a faj fennmaradását.

Az orangutánra rábukkanó állatvédők szerint az állatnak nem sok esélye volt a túlélésre, de úgy tűnik, mégis elkerüli a pusztulást. "Minden erejével küzd. Súlyosan megsebesült, de elkezdett enni, ami reménykeltő" - mondta a helyi állatvédelmi hivatal egyik illetékese, aki a "szitává lőtt" állat megtalálásáról csütörtökön számolt be a sajtónak.

A lövöldözők nem ismertek, de gyakran előfordul, hogy a vadon élő állatokat, amelyek csapdába esnek a természetes élőhelyüket bekerítő olajpálma-ültetvényeken, az ott dolgozók lemészárolják.

Áprilisban nyolc hónapi börtönre ítéltek négy férfit, akik agyonlőttek három orangutánt. A férfiakat az ültetvénytulajdonosok bérelték fel, hogy megszabadítsák őket a zavaró állatoktól. Az indonéziai törvények alapján akár 5 év börtönre és több mint 10 ezer dollár pénzbírságra is ítélhetnek valakit, aki akárcsak megsebesít vagy foglyul ejt egy orangutánt.

Szakértők szerint mindössze 50-60 ezer orangután él vadon, 80 százalékuk Indonéziában és Malajziában.