Vágólapra másolva!
Az indítás alatt még nyugodtan vert Felix Baumgartner szíve, de a szabadesés során már 160-180-as pulzust mértek a mellkasára erősített monitorozó készülékkel.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 30 kilogrammnyi felszerelést cipelt magával a világrekorder szabadesésre Felix Baumgartner, és a műszerek között több olyan is volt, amely az egészségi állapotát ellenőrizte. Többek között egy szívritmust monitorozó mellényt is viselt, aminek mérési eredményeiről a BBC reggeli tévéműsorában számolt be a mellényt gyártó Equivital cég képviselője.

Anmol Sood a műsorban elmondta, hogy az indítás alatt a 43 éves Baumgartner szíve percenként 60-at vert, ami normális értéknek számít egy ilyen korú, nyugalomban lévő, egészséges férfi esetében. A felszállással járó stressz és a nehéz felszerelés mellett azonban a pilótánál ennél magasabb értékre lehetett számítani.

Forrás: Jay Nemeth/Red Bull Content Pool

A szabadesés első harmadában, amikor Baumgartner elkezdett pörögni, 160-180-ra ugrott fel Baumgartner pulzusa - ez egy ilyen korú, aktív mozgást végző férfiénak felel meg. Sood arról nem beszélt, hogy milyen adatokat regisztráltak a pilótánál akkor, amikor 1342,8 kilométer/órás sebességgel zuhanva átlépte a hangsebességet.

Korábbi cikkeink a Red Bull Stratos programról elérhetők itt.