Vágólapra másolva!
Mosógéppel ajándékozza meg a japán kormány Shinya Yamanakát, mert a tudós éppen családja mosógépét javítgatta, amikor október 8-án telefonáltak neki, hogy Nobel-díjas lett.
Vágólapra másolva!

Az 50 éves Shinya Yamanaka nem háztartási gépek szerelésével érdemelte ki a tudományos kitüntetést, hanem sejtbiológiai munkásságával.

Tanaka Makiko, a japán kormány tudományos és oktatási ügyekben illetékes minisztere állt elő azzal, hogy vegyen a kabinet mosógépet a tudósnak, a költségeket pedig osszák meg a 19 kormánytag között. Senki sem ellenezte a javaslatot - mondta Makiko sajtóértekezleten. Hozzátette, hogy az ajándékozás előtt még meg kell vizsgálni, nincs-e jogi akadálya a dolognak.

Makiko számításai szerint a japán minisztereknek fejenként 5-10 ezer jenébe (13-27 ezer forintba) kerül a dolog - adta hírül a The Japan Times című japán lap.

A Nobel-díjjal 257 millió forintnyi pénzjutalom jár. Ez Shinya esetében "csak" 128,5 millió, mivel megosztva kapta az elismerést a brit John B. Gurdonnel. Van azonban mit aprítania a tejbe, mert korábban szintén kapott díjakat és azokhoz pénzt: az utóbbi két évben 200 millió forintnyi összeget. 2009-ben például Lasker-díjjal tüntették ki, ami általában jó előjelnek számított a Nobel-díjhoz.

Forrás: AFP/Lehtikuva/Jarno Mela
Shinya Yamanaka

Az őssejtkutatással foglalkozó Shinya Yamanaka a kiotói Center for iPS Cell Research and Application igazgatója, valamint a Kiotói Egyetem és a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatója. Az ötvenéves kutató az őssejtkutatók nemzetközi szövetségének (International Society for Stem Cell Research) jelenlegi elnöke.