Fizikai Nobel-díj a jövő számítógépéért

Vágólapra másolva!
A 2012-es fizikai Nobel-díjat Serge Haroche és David Wineland kutatók kapták, a kvantumrendszerek vizsgálatában elért alapvető eredményeikért, amelyek megteremtették a kvantumszámítógépek létrehozásának lehetőségét.
Vágólapra másolva!

A két kutató azokért az úttörő kísérleti módszerekért kapta a díjat, amelyek lehetővé tették egyedi kvantumrendszerek (ionok, fotonok) megfigyelését és módosítását anélkül, hogy azok elvesztették volna kvantummechanikai természetüket. Haroche és Wineland ezzel új kísérleti területet nyitott a fizikában, demonstrálva, hogy egy egyedi kvantumrendszer annak elpusztítása nélkül is közvetlenül megfigyelhető.

Ezek az eredmények nyitották meg az utat a jövő számítógépei, a mostaniaknál sokkal gyorsabb és nagyobb teljesítményű kvantumszámítógépek előtt. A kísérletek az időmérés új alapjait is megteremtik, olyan órák ígéretével, amelyek sokkal pontosabbak lesznek a mai atomóráknál.

Részletes beszámolót kora délután közlünk a Techbázis rovatunkban.

Forrás: MTI/EPA/NIST
David J. Wineland

David J. Wineland amerikai fizikus 1944-ben született, tanulmányait a Kalifornia Egyetemen (Berkeley) és a Harvardon végezte. Jelenleg a boulderi National Institute of Standards and Technology kutatója, és elsősorban kvantumoptikával foglalkozik. Az Amerikai Fizikai Társaság, valamint 1992 óta az Amerikai Tudományos Akadémia tagja, és számos fizikai kitüntetés birtokosa.

Forrás: AFP/Christophe Lebedinsky
Serge Haroche

A szintén 68 éves francia fizikus, Serge Haroche a College de France professzora. A Francia, az Európai és az Amerikai Fizikai Társaság tagja, és több fizikai kutatói díjjal kitüntették már.

Korábban:

A 2012-es orvosi-élettani Nobel-díjat John B. Gurdon brit és Shinya Yamanaka japán kutatók kapták, felnőtt sejtek embrionális sejtekké való "visszaprogramozásáért" (részletesen lásd hétfői beszámolónkat).