Közel ezer gyermek halt meg fogságban az 1918-as polgárháború alatt Finnországban

Vágólapra másolva!
Közel ezer gyermek halt meg fogolytáborokban a finnországi polgárháború alatt 1918-ban, akiket azzal gyanúsítottak, hogy kapcsolatban álltak az orosz bolsevikok támogatta "vörösökkel" - mondta Tuulikki Pekkalainen történész.
Vágólapra másolva!

A finn polgárháborúban több mint 500 gyermeket öltek meg, míg másik 952 fogolytáborokban halt meg - mondta a történész, aki 2013-ban megjelenő könyvéhez folytat kutatásokat.

A háború után nem zárták be a táborokat, ott őrizték a perükre váró foglyokat. A börtönben gyermekek is születtek, míg más gyermekeket a szüleik által elkövetett tettekkel vádoltak - tette hozzá. Úgy kezelték őket, mint a felnőtteket. Ebben az időben a gyermek mint olyan nem létezett.

Tuulikki Pekkalainen 350, 15 év alatti gyermek esetét tanulmányozta a Finn Nemzeti Levéltárban. A fogva tartás körülményei borzalmasak voltak, az anyák a szájukban melegítették a vizet, amivel a csecsemőiket mosdatták.

Az orosz birodalom összeomlását és a független Finnország kikiáltását követő 1918-as finn polgárháborúban a bolsevikok támogatta szociáldemokrata "vörösök" és a Németország támogatását élvező konzervatív "fehérek" álltak szemben egymással. A konfliktusból a fehérek kerültek ki győztesen. A történész szerint a finn történelem ezen aspektusa kevéssé ismert, és a finnek nehezen ismerik be.