Egy generáció alatt kipusztulhat a szumátrai elefánt

kihalás szélén a szumátrai elefánt, Elephas maximus sumatranus
Vágólapra másolva!
Már csak harminc éve lehet az ázsiai elefánt egyik alfajának a mértéktelen fakitermelés miatt.
Vágólapra másolva!

Veszélyeztetett kategóriából súlyosan veszélyeztetettbe sorolták a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján az ázsiai elefánt kizárólag Szumátrán élő alfaját (Elephas maximus sumatranus). A szumátrai elefánt populációja az elmúlt 30 évben a felére csökkent az élőhelypusztítás miatt, mára csak 2400-2800 példányuk maradt. Szakemberek szerint, ha a jelenlegi helyzet nem változik, akkor 2040-re teljesen kipusztulhatnak Szumátráról a vadon élő ázsiai elefántok.

Az ázsiai elefánt előfordulási helyei közül Szumátrán zajlik a legintenzívebben a fakitermelés, az elefántok elsődleges élőhelyének számító természetes síkvidéki erdőknek a kétharmada eltűnt az utóbbi huszonöt évben. Az élőhely feldarabolódása kis erdőfoltokba kényszerítette az elefántokat, sok helyi populáció eltűnt. Lampung tartományban például az 1980-as években még tizenkét elefántcsorda élt, 2002-ben pedig csak háromról tudtak, és jelenleg ebből kettő tűnik életképesnek. Riau tartományban, ahol virágzik a papírgyártás és az olajpálma termesztés, az elefántok 80 százaléka eltűnt, és a korábbi kilencből már csak három csorda maradt. Az előhelypusztítás a többi helyi fajt, például a tigriseket, orrszarvúkat és orangutánokat is súlyosan érinti.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Ázsiai Elefánt Programjának vezetője, A. Christy Williams elmondta, hogy a települések és a mezőgazdaság terjeszkedése miatt sok helyen komoly konfliktusba kerültek a helyiek az elefántokkal. Emiatt rengeteg állatot fogtak be vagy lőttek le. A WWF ezért azonnali intézkedéseket sürget, hogy megmentsék a szumátrai elefánt élőhelyét.

Forrás: AFP
Szumátrai elefántok

Az ázsiai elefántnak (Elephas maximus) három népesebb alfaja ismert: az ázsiai kontinensen élő E. m. indicus, a Srí Lankán élő E. m. maximus és a szumátrai E. m. sumatramus. Az alfajok között alapvetően a testméretben és a színezetben vannak különbségek, de a szumátrai alfajnak további jellegzetessége, hogy a füle kicsit nagyobb, továbbá eggyel több bordapárja van. Az ázsiai elefántnak 2003-as becslések szerint körülbelül 40-50 ezer példánya él, és elsősorban az élőhelyének átalakítása veszélyezteti.