Elpusztultak a mérgezett kutyákból lakmározó hollók

Vágólapra másolva!
Méreg ölt meg több hollót és parlagi sast hétfőn a borsodi Gesztelyen. A hatóságok szerint eredetileg kutyákat mérgeztek meg, a hollók döglött kutyákból ettek, míg a sasok a hollókból.
Vágólapra másolva!

Parlagi sasok és hollók pusztultak el mérgezés miatt az Aggteleki Nemzeti Park területén, Gesztely község határában hétfőn - közölte Lontai László természetvédelmi őr kedden. Civilek találták meg egy mezőgazdasági területen a négy holló tetemét, valamint a két, még élő fiatal parlagi sast, ám ezek az ellátásuk közben elpusztultak - mondta az őr.

Lontai László szerint valaki vagy valakik a területen valamilyen csaliba mérget helyeztek, ezt két kóbor kutya megette, az állatok a helyszínen elpusztultak. A kutyák teteméből táplálkoztak a hollók - amelyek szintén kimúltak -, és a hollókból ettek a sasok. A ragadozó madarak még éltek, amikor rájuk találtak, de az ellenszer már nem hatott.

A két parlagi sas egy fészekből származott, a nyáron gyűrűzték meg őket. A parlagi sas fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. A holló is védett madár, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Lontai László azt is elmondta: az elmúlt évtizedekben Magyarország tette a legtöbbet a parlagi sas védelme érdekében, ennek köszönhetően a korábban néhány tíz párra tehető állomány mintegy 150 párra nőtt.