Peter Higgs behűti a pezsgőt

Vágólapra másolva!
"Pezsgőt!" - osztotta meg örömét a 83 éves Peter Higgs brit fizikus szerdán, amikor az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet kutatói bejelentették, hogy erős bizonyítékokat találtak új szubatomi részecske létezésére, amely elképzelhető, hogy megegyezik a nevét viselő bozonnal, és amelynek a létezését már közel ötven éve megjósolta.
Vágólapra másolva!

"Megdöbbentem a hihetetlen gyorsaságtól, amelyekkel elérték ezeket az eredményeket" - közölte a tudós a skóciai Edinburghi Egyetem által kiadott közleményében.

"Soha nem gondoltam, hogy ez még az én életemben megtörténik, és kérni fogom a családomat, hűtsék be pezsgőt" - tette hozzá a fizikus, aki Genfben maga is részt vett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) által szervezett szerdai szemináriumon, amelyen a történelmi eredményeket ismertették.

Az isteni részecskeként is emlegetett Higgs-bozonra a fizikusok az anyag alapvető szerkezeteként tekintenek, vagyis ez az a részecske, amely a Standard Modell szerint tömeget ad más elemi részecskéknek.

"Újabb mérföldkőhöz értünk a természet titkainak feltárásában. Az új részecske tulajdonságainak megismerése sok időt vesz igénybe, ám bármilyenek is legyenek a jellemzői, a tudomány hatalmas lépést tesz előre az anyag alapvető szerkezetének megismerésében" - hangsúlyozta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója. "Elvben világegyetemünk más titkainak leleplezéséhez is hozzá kell járulnia" - tette hozzá.