Van Gogh képeire emlékeztet a Nap hőváltozása

nap
Vágólapra másolva!
Színes festményekre hasonlítanak azok az új képek, amelyek a Nap légköri hőmérsékletváltozásait mutatják. A vizsgálatok alapján a Nap felszínén miniatűr robbanások zajlanak, amelyek gyorsan felfűtik az egyes részeket.
Vágólapra másolva!

Festményszerű képek mutatják a Nap légkörének fél nap, azaz 12 óra alatt lezajló hőmérsékletváltozásait. A hamisszínes ábrákat a Solar Dynamics Observatory-űrszonda felvételei alapján készítette Nicholeen Viall (NASA GSFC). A kutató azt elemezte, hogy a Nap légköre hány fokot melegedett, illetve hűlt 12 óra alatt.

Forrás: NASA, GSFC
A Nap felszíne feletti tartományban húzódó erővonalak 2010. június 19-én 171 angström hullámhosszon (balra), és ennek a területnek a hőmérsékletváltozása 12 óra alatt (jobbra)

Több eltérő hullámhosszon elemezve a Nap sugárzását jól követhető az izzó anyag hőmérsékletének változása. A képeken a vörös, narancs és sárga színek hűlő térségeket jeleznek a Nap légkörében, míg a zöld és a kék árnyalatok a melegedő vidékeket jelzik. Az elemzés alapján meglepően gyorsan melegedő és hűlő részek is előfordulnak a Nap légkörében. Ezek kialakulása mögött úgynevezett nanorobbanásokat, azaz viszonylag szerény, de igen gyors, rövid életű energia-felszabadulásokat sejtenek a kutatók.

Forrás: NASA, GSFC
A fenti képpár jobb oldala kinagyítva. Az eltérő színű sávok a különböző mértékben melegedő, illetve hűlő anyagot jelzik a napfelszínből kiemelkedő mágneses erővonalak mentén (NASA, GSFC)

Film a napkoronáról